Det är tack vare eldsjälen Krister Dahlström kontaktnät som det svenska landslaget hamnat i Visby.

– Nu bor man tillsammans under enkla förhållanden. I vanliga fall skiljs man åt efter träningarna på sina läger, men nu svettas gruppen samman på ett annat sätt, säger Krister Dahlström.

Sverige med en trupp på 17 personer tränar inför VM som avgörs i Sydkorea i mitten av september.

Artikelbild

| Ren Watanabe.

– Vi har det jättebra på Gotland och det här är sista träffen på hemmaplan innan VM. Sedan har vi ett läger i Japan, innan vi reser vidare till Sydkorea, säger Ren Watanabe, assisterande tränare i landslaget.

Till sin hjälp har han huvudtränare Kurihara-Sensei. En global kendolegend från Tokyo. Kurihara Sensei har jobbat som professionell tränare inom sporten i över 50 år och har en gedigen meritlista.

– Alla vet vem han är inom kendon. Han har en otrolig pondus och är samtidigt oerhört ödmjuk i allt han gör, fortsätter Krister Dahlström.

Kurihara-Sensei har jobbat inom den japanska insatsstyrkan som kendo-polis, men är sedan några år pensionerad och har utbildat sig till präst inom Buddhism.

Artikelbild

| Landslaget tränar på Gotland.

– Det är häftigt att ha honom på plats. Jag har haft Kurihara-Sensei som tränare i Japan för över 20 år sedan. Han var här och döpte vår klubb 2014 och dömde även SM som avgjordes på ön i december, säger Krister Dahlström.

Kurihara-Sensei tog tillsammans med Watanabe över landslaget efter årsskiftet.

– Kurihara Sensei är genom ett samarbete med Japans kendoförbund anlitad över tre år. Det handlar väl lite om att få rejäl fart på sporten igen. Kendon har varit lite slumrande, men är på uppgång igen, säger Krister Dahlström.

Japan och Korea har dominerat genom historien och är toppnationer ännu i dag.

– Sverige hade sin topp i slutet av -80-talet och i början av -90-talet, med ett par mästerskapsguld. Nu har länder som Italien, Frankrike, Spanien och Serbien blivit riktigt bra, med hjälp från Japan, tillägger Krister Dahlström.

Men även Sverige siktar högt i VM.

– Vi tävlar i fyra grenar (herr- och dam individuellt, samt herr- och dam i lag). Jag sticker ut hakan och säger att vi ska ta oss till kvartsfinal i samtliga. Visst kommer det att bli tufft, men man ska ha höga mål. Vi har bra chans mot alla utom Japan och Korea, även om vi förstås vill besegra även dom, säger Ren Watanabe.

I slutet av veckan passar Kenseikan (Visby kendoklubb) på att arrangera ett läger med 35-talet deltagare.

– Ungefär hälften från landslaget stannar kvar och är med även då, säger Krister Dahlström.