Visby IBK fick en trevlig lördag i Nyköping när rivalen besegrades. Därmed knaprar laget in på Onyx över strecket och har häng på en kvalplats till SSL.

– En väldigt komfortabel seger. Vi släpper inte ett baklängesmål i spel fem mot fem, säger sportchefen och tränaren Joakim Bandholtz.

I Visbylägret gjorde Linus Andersson debut. 22-åringen blev spelklar inför helgen och har gjort 16 (5+11) poäng på 14 matcher för IBF Dalen i division 1 Norrland.

– Vi gjorde klart med Linus på dubbellicens i slutet av januari och valde att aktivera den nu eftersom vi har så många borta. Trots att han inte hunnit träna med laget klev han in och gjorde en mycket bra insats.

Christoffer Lindberg, Heikki Hirvisuo, Jonathan Ronsten och Daniel Gonzalez Palm missade alla resan till Södermanland.

Matchen inleddes i ett rasande tempo, med målchanser åt båda håll. Ändå var det bara 1–1 efter 20 minuter, mycket tack vare Martin Stolt i Visbys mål och Oskar Viking Tjernberg i hemmakassen. Onyx och hela seriens poängkung Viktor Palm spräckte nollan halvvägs in i den första perioden, när Patrik Jansson satt utvisad.

Med knappt två minuter kvar att spela kvitterade Andreas Jansson, efter ett mäktig skott från halva planen. Jansson som för dagen spelade back. Mittenperioden fortsatte i samma höga tempo och Ville Hirvisuo gav Visby tidigt ledningen. Några minuter senare gjorde Melker Jakobsson 3–1. Målet var backens första i A-laget och mycket riktigt fick han med sig bollen hem till Gotland.

– Roligt förstås. Onyx låg lite fel i positionerna och jag fick yta på mittplan. Deras målvakt satt vid ena stolpen och jag försökte skjuta vid den andra, säger en Melker Jakobsson.

Vad säger du om matchen?

– Det är en av våra bästa matcher den här säsongen, framför allt defensivt. I spelet fem mot fem var vi klart bättre, fortsätter Melker Jakobsson.

Innan den andra pausen gav Palm de 800 personerna i Rosvalla lite hopp när han läckert lurade ner Stolt på golvet och rullade in 2–3.

Bortalaget fick en drömstart även på sista perioden och Kasper Broby kunde öka på ledningen. Avslutningen blev händelserik där Stolt blev kolliderade med en motståndare och tvingades kliva av. Onyx kunde dock aldrig närma sig och i stället kunde Visby göra ytterligare fyra mål.

– Riktigt skönt. Vi är rätt säkra på att Martin bara åkte på en smäll och att inget är brutet eller så, säger Joakim Bandholtz.