Ibland är det missarna man minns

GT:s travexpert Mårten Bergström levererar en ny travkrönika.

Trav2019-10-17 19:29

Personligen hade jag lyxen att få se Sverige – Spanien live på Friends arena i tisdags. Givetvis fantastiskt att vara på plats bland 50 000 andra men även om stämningen var på topp så går det inte att jämföra med Elitloppets, trots att det ”bara” brukar vara hälften så många på Solvalla. Det de båda arrangemangen dock har gemensamt är det härliga icke-våld som råder på läktarna och kärleken till sporten man är där för att titta på. Titta och titta ja, själv hade jag så trevligt i halvtid med goda vänner jag stötte på så jag missade Sveriges 1 – 0-mål strax efter paus.

Avelsvärdering kallas en form av varudeklaration som Svensk Travsport tagit fram som ersättning till den gamla ”premieringen”. I avelsmålet står det bland annat att läsa ”svensk travsport ska ha en avel och uppfödning, som skapar förutsättningar för en högkvalitativ sport med tävlingsindivider som är anpassade till den svenska travsportens uppläggning och inriktning”. Till höstens värdering, som hålls i november, syns två gotlandsfödda 3-åringar anmälda vilket måste vara unikt.

Det handlar om årgångstopparna Belker och Power vilka ska bedömas utifrån kriterierna prestationer, härstamning, hållbarhet/hälsa samt exteriör. Dessa vägs sedan samman till ett slutgiltigt omdöme och det ska bli spännande att se vem som ”vinner” av dessa herrar i den interna ö-kampen. Slår Powers kriterievinst högre än Belkers dito i Uppfödningslöpningen? Är måhända den senare lite snyggare än den förre? 

Den gamla premieringsnämndens största miss genom åren torde vara när de ratade Tibur trots flera försök till att bli godkänd, som en hingst då var tvungen att bli för att få användas i aveln. Han kom senare att bli en riktig avelsmatador och oerhört viktig för svensk travsport.

Förutom Berghs mål i tisdags på Friends har jag själv missat en massa saker i livet så där precist. Punken till exempel. Jag föddes något ynka år för sent för att riktigt få vara med om den häftiga våg som svepte över vårt land och gjorde varenda unge som kunde hålla i ett par trumstockar eller en gitarr till potentiell stjärna. ROT-avdraget. Lagom till det att vi renoverat färdigt huset och betalt en hiskelig massa pengar klubbades beslutet om att man i framtiden kunde få tillbaka hälften av alla arbetskostnader. Och så det där året när Peace Corps vann Elitloppet. Jag var visserligen på plats precis som vanligt men hade som 23-åring tydligen fortfarande ganska dålig koll på vad vissa drycker kunde göra med kroppen. Då själva finalen gick befann jag mig, istället för på e-läktaren med alla andra, väl förankrad vid en toastol. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!