Senast nu i helgen inbringade Tomas Holmströms olika system på V75 över 800 000 kronor till ICA Maxis andelsköpare i Visby. Tillbaka på jobbet i måndags blev det många glada tillrop och ryggdunkningar från glada andelsvinnare som kom in för att hämta ut sina vinster.

– Ett tag ringlade kön lång. Sådana måndagar är det lätt att komma till jobbet, säger Tomas Holmström glatt och fortsätter:

– Den stora fördelen med andelsspel är att man för en liten peng kan vara med i ett stort system, som har betydligt större chans att vinna. Det är egentligen en rätt enkel ekvation, det finns inga yrkesfiskare som står nere vid hamnen med ett kastspö utan de har ett stort jäkla nät som de lägger ut och det är samma metodik här.

Artikelbild

| Tomas Holmström.

Lördagens vinstsuccé är långt ifrån den första för tipparen.

– Sett över en tioårsperiod har nog systemen dragit in omkring 100 miljoner kronor.

Har du matjord i fickorna för jämnan?

– Haha, nej det har jag verkligen inte. Man måste veta att jag förlorar fler gånger än vad jag vinner, så ser verkligheten ut för alla som spelar på trav. Det gäller att det helst vara stora vinster de gånger man vinner.

Tomas flyttade till Gotland 1998 och drev MS Tobak på Broväg i Visby. Efter ett par år värvades han till spelbutiken vid dåvarande Rimi, numera ICA Wisborg. Där drev han spelbutiken fram till i påskas i år, då Paul "Dino" Larsson lockade honom till ICA Maxi.

– Det är faktiskt riktigt skönt, här behöver jag inte sköta allt själv och behöver varken öppna eller stänga.

Enligt Tomas är hemligheten bakom succén grundligt arbete.

– Jag tror att fingertoppskänslan utgör 20-30 procent, men allra viktigast är att lägga ner mycket arbete på det.

Han ger dock inte mycket för stallbackstips.

– Det är bara att titta på vad travdrängarna kör för bilar. Om stallbackstipsen var bra skulle de köra runt i Ferrari hela bunten.

Det som tar mest tid i anspråk är att utse spikarna.

– Jag använder en eller två spikar i mina system och det gäller att analysera noggrant. Jag börjar egentligen inte tippa förrän spikarna är utsedda.

När det gäller spelet på lördagarnas V75-omgångar så börjar han planerandet redan på söndagen, sex dagar innan tävlingen.

– Då kollar jag startlistorna och så får de mogna ett tag.

Han beräknar att han lägger ner omkring 15 timmar på varje V75-omgång.

– Gör man det 52 veckor om året i 17 år så borde någon form av hästhuvud utvecklas, säger Tomas Holmström och skrattar.