Han var bara 14 år när han ensam lämnade familjen och flyttade från Gotland till Karlstad för att satsa allt på hockeyn. Målet har varit tydligt för den unga talangen som under hösten fått allt mer tid i A-lagströjan.

I sin matchdebut för Färjestad den här säsongen fick han även anledning att fira extra då han gjorde sitt allra första mål i SHL.

” Det var verkligen jättekul. Det här är någonting som man drömt om och jag fick ta med mig pucken hem”, sa Carl Jakobsson då.

Artikelbild

| Nytt jubel i lördagens bortamöte med Skellefteå när Jakobsson gjorde matchens första mål.

I lördags gjorde han sitt andra mål som betydde 1–0 mot Skellefteå.

Han snittar omkring sex minuter per match och har fått mer och mer förtroende under säsongen.

– Det känns kul. Nu är det inte längre så att jag testar på att spela seniorhockey utan nu har jag kommit in i det på riktigt och att jag faktiskt kan spela det, säger han.

Vilken är den största skillnaden mellan senior- och juniorhockey, tycker du?

Artikelbild

| Carl Jakobsson får mer och mer speltid i SHL och känner hur han utvecklas.

– Smartheten. Att kunna förstå spelet och veta vad jag ska göra, redan innan pucken kommer. Sen är det såklart styrkan och snabbheten också.

Hur arbetar du med just styrkan då?

– Jag jobbar inte överdrivet mycket med just det. Men det är klart att jag vet hela tiden att jag måste jobba med det för att utvecklats fullt ut.

Vilken del inom ditt spel har du utvecklat mest?

– Jag tror framförallt att jag blivit mognare i mitt spel. Jag tycker även jag blivit bättre på att ta beslut när jag är på isen.

I början av december skrev den 18-årige talangen på ett rookiekontrakt med Färjestads A-lag för den här säsongen och ytterligare två år.

Siktet är fortfarande inställt på spel i NHL på andra sidan atlanten, men planerna på det ligger i framtiden.

– Ja det är det väl såklart, men det är inte något som jag tänkt på särskilt mycket i år. Det har varit fokus här och nu, säger Carl Jakobsson.

Det spekulerades redan i somras om att Jakobsson skulle kunna bli draftad till NHL, men han valdes aldrig av någon av de 31 lagen i världens bästa hockeyliga.

Färjestad har öppnat säsongen bra och ligger i toppen av tabellen. Ett slutspel hägrar för den klassiska Värmlandsklubben där gotlänningen trivs som fisken i vattnet.

– Det är en jäkla bra grupp vi har här. Laget och allt runtomkring är verkligen superbra, speciellt nu när det går så bra kanske, säger han och fortsätter:

– Att få spela ett slutspel hade varit sjukt mäktigt. Skulle vi också gå långt där hade det ju varit en fin bonus, konstaterar han.

När Carl Jakobsson fått mer speltid med A-laget har det inneburit att det blivit också blivit mindre medverkande i J20 Superelit, där han öst in mål tidigare säsonger.

– Nu på slutet har det blivit betydligt mindre. De senaste månaderna har jag uteslutande tränat och spelat matcher med A-laget. Jag kommer säkert spela mer med J20 längre fram också, det får vi se.

Samtidigt läser han nu sista året på gymnasiet och med träningar på morgonen och hela vägen fram till lunch är det svårt att kombinera studier i skolan och ishockeyn.

– Just i år har det varit svårt just på grund av allt A-lagsspel. Vi tränar på morgonen och fram till ett, två på eftermiddagen och då är det inte så mycket kvar av skoldagen. Jag har ett specialschema i skolan nu i år med lite färre kurser så jag vet att jag kommer att ta studenten och i värsta fall får jag läsa upp det senare. Det funkar ändå som det är nu, säger han.