"SM har hela tiden varit mitt huvudfokus"

Han har tränat mer och hårdare än tidigare och med blicken fäst på: Svenska mästerskapet. – Det kommer att gå snabbt, säger Linus Kahl.

I dag startar SM i simning i Eskilstuna och för Linus Kahl har det varit det stora målet det senaste halvåret.

I dag startar SM i simning i Eskilstuna och för Linus Kahl har det varit det stora målet det senaste halvåret.

Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Simning2019-11-12 18:03

Det har gått ett år sedan succéveckan i Eriksdalsbadet i Stockholm.
Det där veckoslutet när 17-åringen Linus Kahl med Wisby Simsällskap som moderklubb visade att han på riktigt kunde ta fajten mot Sverigeeliten även på seniornivå. 

Linus Kahl kapade sitt eget rekord med drygt tre sekunder och gjorde sitt bästa lopp på 200 meter medley hittills.

Det slutade med ett silver i seniorklassen och det smällde högre än JSM-guldet samma vecka.

–  Det var helt otroligt. Jag kände ju att det gick fort men när jag såg tiden var det verkligen en wow-upplevelse, säger Linus Kahl om finalen på 200 medley.

Då var han formtoppad och 1.59,40 och tiden är fortfarande personligt rekord för gotlänningen som sedan tre år tillbaka har Helsingborgs som bas och tävlar för Landskrona.

Ett år senare har Linus fyllt 18 år, vunnit Sundsimmet för tredje gången och tävlade i somras i europeiska juniormästerskapet i ryska Kazan.

Efter att ha missat kvalgränsen med fyra tiondelar fick han ett wildcard och tackade för förtroendet genom att ta sig till semifinal i både 200 meter medley och 100 meter bröstsim.

– Det var fantastiskt. Det är stort att få representera ett landslag även på juniornivå och vi var ett jättehärligt gäng. Två semifinaler var högt över förväntan, säger Linus Kahl.

På tisdagsmorgonen rullade Landskrona Simsällskap mot Eskilstuna och på onsdag förmiddag är det dags att inta Munktellbadet för kvalheat i 200 meter bröstsim.

Några medaljmål har han inte satt upp, men därmed inte sagt att det inte kan bli ett nytt mästerskap med gyllene skimmer.

– Det känns bra. Jag känner mig pigg i kroppen och känner mig positiv till att det kommer att gå snabbt. SM har hela tiden varit mitt huvudfokus, säger Linus Kahl.

Försäsongen har inte varit att leka med. Som mest var det tio simpass i veckan och tre fyspass.

– Det blir en del timmar i veckan. Vi har dragit på mer än vanligt och simmat längre så vi har haft en progression i träningen, konstaterar Linus Kahl.

Tävlandet har varit sparsmakat, men till Swedish Grand Prix i Malmö kom han till start med en andra plats på 400 medley.

Hela tiden med blicken fixerad på SM. Nu är han så redo han kan bli.

– Jag har varit hel och frisk och det är jag tacksam för. Konkurrensen är tuff och jag kan bara simma så snabbt jag kan sedan får vi se, säger Linus Kahl.

Svenska mästerskapet ligger till grund för kommande landslagsuttagningar till Nordiska mästerskapet på Färöarna och EM i Glasgow, Skottland. 

Numer räknas Linus som senior med sina 18 år fyllda – åtminstone internationellt sett – vilket gör det konkurrensen ännu     . 

– Det är väldigt, väldigt tufft. Men hoppet lever så klart och man ska aldrig säga aldrig, säger han.

Nationellt får han fortfarande tävla som junior.

Inför tävlingsåret han ser störst utvecklingspotential är bröstsimmet. Där har han tillsammans med tränarna Sten Williamsson och David Söderstjerna gnuggat hårt.

– Jag ska förbättra mig på 100 meter bröst. Det ska bli intressant att vad jag kan göra redan nu på SM, säger Linus Kahl.

SM pågår till och med söndag.

–  Efteråt brukar jag känna mig ganska tom. Vad ska man göra liksom? Det var den här tävlingen man har tränat och toppat inför och sedan är det bara slut.

Förutom Linus Kahl kommer 14-årige Elias Lyth från Wisby Simsällskap att ställa upp i junior-SM.

Linus Kahl firade stora framgångar på 200 meter medley i fjol där det blev JSM-guld och silver (senior).
Linus Kahl firade stora framgångar på 200 meter medley i fjol där det blev JSM-guld och silver (senior).
Fakta

LINUS KAHL

Ålder: 18.

Bor: Helsingborg.

Klubb: Landskrona Simsällskap.

Moderklubb: Wisby Simsällskap.

Meriter i urval: SM-silver 200 meter medley (2018), JSM-guld 200 meter medley (2018), NJM-guld 100 meter bröstsim (2018), NJM-silver 200 meter medley (2018). 

Utmärkelser: Årets talang 2015, Årets junior 2017.

Landslagsuppdrag: Tävlat i EJM i Ryssland 2018 och Ungdoms-OS i Ungern 2017.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!