Visby IBK rensar i truppen och sedan i fredags står det klart att fem spelare lämnar klubben.

Den senaste i raden är målvakten Kalle Bending som gjorde sin hittills bästa säsong.

– Han har blivit bättre för varje säsong och vi ville ha Kalle kvar, men kunde inte enas om kontraktet i slutändan och då fick det bli så här, säger sportchef Joakim Bandholtz.

Artikelbild

| Kommer. Rasmus Ekström har skrivit på för Visby IBK. Kommer närmast från en stark säsong i Onyx.

Kalle Bending lämnar därmed Visby efter tre säsonger och det har ryktats om så väl SSL-nykomlingen FBC Kalmarsund som storklubben Storvreta.

– Jag har gnetat på i allsvenskan i sju-åtta säsonger nu och känner mig redo att prova vingarna. Jag är sugen på SSL, det är drömmen, sade Bending till Barometern i helgen.

Visby IBK har redan gjort klart med Bendings ersättare och det blir Onyxkeepern Rasmus Ekström och sedan tidigare finns Martin Stolt under kontrakt.

– Rasmus är ganska stor och precis som Stolt är han inte så spektakulär i sin spelstil som Kalle är. Han har en bra säsong i Onyx och utsågs till bästa keeper under säsongen av de allsvenska tränarna (tränarenkät i Innebandymagazinet). Det kommer att bli bra, säger Joakim Bandholtz.

22-årige Ekström hade bäst räddningsprocent i allsvenskan södra, enligt Svenska Innebandyförbundets officiella statistik (86,1 %). Kontraktet gäller till och med säsongen 2019-2020.

I helgen blev det också officiellt att Filip Björk, Waltter Olavi Mahlberg och Jonathan Harald lämnar Visby IBK.

Filip Björk, 22, är en tung förlust och centerlöftet från Huddinge lämnar efter bara en säsong.

– Han var en spelare vi kände att vi ville satsa på, men han har varit tydlig mot oss med att han vill bo närmare sin tjej. Han hade också en klausul i sitt kontrakt som gjorde att han kunde bryta efter ett år.

Filip Björk är klar för Uppsalalaget Sirius (SSL).

Waltter Olavi Mahlbergs kontrakt har löpt ut och han väljer nu att flytta hem till Finland.

– Jag är väldigt kluven här och det var Waltter också. Han har en extremt hög högstanivå och den skulle vi vilja få ut över hela säsongen, men det har vi inte lyckats med trots olika tränare. När Waltter är som bäst håller han hög SSL-klass, men jag tror inte att Waltter ska spela i en tredje femma.

Olavi Mahlberg gjorde 43 matcher i klubben fördelat på 30 mål och 13 assist.