När Sverige premiärspelade mot Sydkorea i måndags var det många förväntansfulla gotlänningar som höll andan när lagkaptenen Andreas Granqvist la straffen som avgjorde matchen.

På Kallis, som visar Sverigematcherna, var det runt 800 personer som följde vinstmatchen. Tobias Larsson, som driver Kallis, hade aldrig trott att det skulle komma så många fotbollsentusiaster eftersom det var mitt på eftermiddagen en vanlig arbetsdag.

– Jag är helt chockad och positivt överraskad, sa han.

Artikelbild

| När det stod klart att Sverige tog hem matchen mot Sydkorea förenades Wilhelm Blomgren och Karl-Petter Blomgren i en kram på VM-klubben på Wisby hof. "Med lite flyt kan vi ta oss igenom den här gruppen. Eller med mycket flyt, menar jag", sa Wilhelm.

Han bävar lite inför morgondagen då uppgörelsen mellan Sverige-Tyskland väntas dra betydligt mer folk.

– Den matchen kommer att bli helt sjuk, säger han.

På VM-klubben på Wisby hof tar man mästerskapet på största allvar och visar samtliga matcher – oavsett publikintresse.

–Vi visade Marocko – Iran. Då var det inte en enda gäst, berättar Johan Kurelid, som arrangerar klubben.

Artikelbild

| Christoffer Johansson hade tagit med sig kompisen Hanna Bolin för att besöka VM-festen på Kallis. "Jag har jobbat natt, så jag sov tre timmar och sedan gick jag hit", säger Hanna som tycker att det är värt att vara lite trött. I morgon laddar de för att kolla Tysklandsmatchen tillsammans.

Men under Sverigematchen var krogen nästintill full. Ambitionen är att det ska kännas som ett vardagsrum där fotbollsfans samlas.

Peder Jessen, som till vardags driver saluhall i Visby, har dragits med av VM-yran så pass mycket att han gratisjobbar bakom baren, bara för att få vara på plats.

Artikelbild

| Fanny Östman hejade hårt på Sverige i måndags. "På lördag är det min födelsedag så jag hoppas verkligen att Sverige vinner då", säger hon.

– Det är min kärlek till fotboll – och Johan, säger han.

De regerande världsmästarna Tyskland som till mångas förvåning förlorade mot Mexiko har sågats i pressen för sitt dåliga spel. Om förlusten har fått dem att vakna till eller deppa ihop återstår att se i morgon klockan 20.00.

Artikelbild

| Delar av P18:s styrka kollade på matchen tillsammans. Lagets lagkapten Alice Salomonsson tillsammans med tränaren Daniel Backéus och lagkamraterna Nelly Backéus och Jonna Johansson, som läggerstor vikt vid accessoarerna.

För att alla ska få det så bra (och kul) som möjligt tipsar Tobias Larsson om ett par saker:

– En gul och blå tröja är alltid rätt. Sedan bör man komma i håg att man är här för fotbollens skull och att det är fokus. Det är inte så lämpligt att komma hit med gänget bara för att dricka.

Johan Kurelid ser gärna att hans gäster blir lite känslosamma i morgon kväll.

– En sån match får man ta chansen att vara lite galen, släppa på bromsen och bidra till stämningen, säger han men tillägger att man så klart ändå måste sköta sig.