Det är en vanlig onsdag i Visby skyttehall på gamla A7-området. Det äldre gardet med Lars-Olof Larsson och Birger Johansson tränar för sig själva.

Lite längre in i lokalen har ledaren John Eriksson genomgång med en handfull gevärsskyttar. Den här kvällen står det avfyrningsteknik på programmet.

För Frida Eriksson, 18, Stenkumla skyttegille pågår förberedelserna inför hennes första internationella mästerskap med start till helgen.

Artikelbild

| John Eriksson instrurerar skyttarna i avfyrningsteknik.

– Nu handlar det om att träna lite mer på detaljer... finlir som andning, avfyrning. Väldigt små detaljer som inte syns utifrån men som jag känner själv behöver putsa så att jag vet att jag är på topp när det väl gäller. Jag har tackat nej till en del tävlingar för att kunna fokusera fullt ut på EM, säger hon.

Magnus Gustafsson är förbundskapten för juniorlandslaget och han har följt Fridas utveckling noggrant.

– Sveriges damjuniorer håller för närvarande en mycket hög internationell nivå och det krävs höga resultat och goda prestationer under lång tid för att bli uttagen. Resultaten på hemmaplan är i nivå med Europaeliten, vilken också är världseliten. De andra svenska gevärsjuniorerna har lite mer internationell rutin och får därför lite mer förväntningar på sig än Frida den här gången, säger han och fortsätter:

– Frida har absolut förmåga att prestera på en hög nivå redan nu. Om tillräckliga möjligheter och motivation finns framåt kan utvecklingen säkerligen fortsätta till en gevärsskytt i världsklass.

Artikelbild

| Frida tillsammans med kusinen och sparringpartnern Amanda Glansholm.

Mats Eriksson, förbundskapten i A-landslaget har heller inte undgått Frida framfart.

– Frida är en ung och talangfull skytt med stor utvecklingspotential. Hon har stora möjligheter att utvecklas i skyttet. Den dagliga träningen är nyckeln till fortsatt utveckling. Jag är övertygad om att denna EM-start kommer ge Frida energi att fortsätta sin skyttesatsning och därmed få en positiv utveckling med framtida skytteframgångar, säger han.

Artikelbild

Europamästerskapet avgörs i kroatiska Osijek nära gränsen till Ungern och kanske mest känd för att landets fotbollsikon Davor Suker är bördig från staden.

För Frida Eriksson från Källunge är det en dröm som är på väg att bli verklighet.Det är hit hon kämpat sedan hon var 15 år.

Artikelbild

– Jag är otroligt, otroligt glad och hedrad att jag får vara med. All tid jag lagt ner under flera år har lönat sig.

Hur fick du veta?

Artikelbild

– Jag fick veta det på swedish cup, första veckan i januari, men då fick jag inte säga det till någon. Det var lite jobbigt och de här veckorna har känts som en lång tid (officiellt den 27 januari). Jag ville ju bara berätta för alla, skrattar hon.

Frida Eriksson slog igenom tidigt och visade sig direkt vara en stor talang.

Artikelbild

Det var sju år sedan en gotländsk gevärsskytt tävlade i JEM. Då var det Visbytjejen Sandra Pettersson – som 20-åring – tog en bronsmedalj individuellt.

– Min klasskompis ville att jag skulle följa med på en träning och det gjorde jag. Jag fastnade direkt och tyckte att det var jätteroligt redan första gången.

Artikelbild

Frida var nio år när hon hittade skyttet. Därefter kom pappa John in som ledare och storebror följde efter.

– Hon har alltid varit en väldigt lugn person och det har hon stor nytta av här, säger John Eriksson.

Artikelbild

2015 blev ett genombrott för Frida med debut i Island Games på Jersey där hon vann tre guld och senare vann hon även SM-guld i falling target.

I sommar gör hon sitt tredje Ö-spel på Gibraltar.

Artikelbild

– Mina chanser är bra, Gibraltar har en ny skytt som kan utmana, men jag har chans på guld i alla grenar jag startar i, säger hon.

Så sent som i början av januari vann Frida Eriksson så väl JSM- som SM-guld i falling target.

Artikelbild

– Jag brukar vara kylig och har skjutit många finaler så jag har viss rutin. Just falling target gillar jag och framför allt den här kampen då du skjuter ett skott i taget. Då blir det lite mer match och man taggar till lite mer.

En stor hjälp har hon i kusinen och sparringpartnern Amanda Glansholm.

Artikelbild

– Verkligen. Vi försöker peppa varandra och gläds med varandras framgång, men så är det med alla klubbkompisar.

Uttagningen var ett första steg – nästa blir att leverera också.

Artikelbild

– Jag har inte full koll på motståndet, men det kommer att vara en väldigt hög nivå på motståndet, säger hon.

– Det kommer att bli tufft, men mina lagkamrater är otroligt duktiga så det kan gå långt. Jag hoppas förstås på medalj. Mitt eget mål är ju alltid att komma så högt upp som möjligt, tillägger hon.

Artikelbild

Och även om hon är iskall när tävlingar ställs på sin spets så finns det en viss nervositet.

– Det är lite nervöst och man känner lite press eftersom det är första mästerskapet, men jag har tränat mycket mot mina klubbkompisar på att hålla mig lugn och behålla fokus.

Artikelbild

JEM pågår mellan 16 mars–25 mars. Det börjar med en lagtävling, därefter väntar individuell tävling med avslutande final.