2–1 i matcher och matchboll på hemmaplan mot Thorengruppen. Den chansen missade inte Visby IBK och säkrade SSL-avancemanget inför 1 800 personer i ett kokande Ica Maxi arena. Efteråt väntade segerfest, långt in på småtimmarna.

– Man är lite trött så här dagen efter, men lycklig förstås. Spelare och ledare var kvar i arenan och anslöt inte till efterfesten förrän vid midnatt. Där höll vi till fram till två och sedan vidare till IBC, säger Anders Granvald.

Låter som ett ordentligt firande?

Artikelbild

| Anders Granvald, ordförande i Visby IBK.

– Ja och jag har ännu svårt att förstå vad som faktiskt hänt, men det sjunker kanske in under helgen. Vi ska äta middag med laget på fredag också. Man kommer antagligen aldrig få uppleva något liknande igen.

Matchserien blev också bästa tänkbara.

– Det var helt galet att få greja det här inför vår fantastiska hemmapublik. Bara att det kom 1 800 personer känns helt underbart. Sedan har matcherna varit galna, där vi vänt flera underlägen. Som 1–5 i den tredje matchen i Umeå, men även i båda hemmamatcherna. Vi har gjort väldigt dåliga andraperioder, men varit desto starkare i tredje.

Hur har responsen varit från Thorengruppen i efterhand?

– Jag känner Mathias Hagert personligen eftersom jag coachade i Gaik Väsby tillsammans med hans pappa. Han kom fram och gratulerade efteråt, samtidigt som han sa att det var för jävligt att dom själva inte gick upp. Deras tränare sa ungefär samma sak och Thorengruppen har varit imponerade av stämningen i arenan. Dom har aldrig upplevt något liknande. Vi mötte ett väldigt bra lag som spelar otroligt disciplinerat. Nog det bästa vi mött, även om Warberg kanske har mer spets.

Visby har varit nära den där playoff-platsen till SSL i flera år. Nu gick det hela vägen och i höst väntar spel i högsta serien.

– Vi måste njuta lite först och få ner pulsen, fast visst blir det snabbt att vända blad. Drömmen nu vore att få Falun i hemmapremiären.

Gratulationerna har inte låtit vänta på sig från innebandysverige.

– Hasse Pedersén hade fått över 140 sms eller andra grattishälsningar i onsdags. Samtliga SSL-klubbar har hört av sig.

Visby i stället för Thorengruppen är en vinstlott även för ligan.

– Vi kommer säkert snitta 1000-1100 pers, lite beroende på hur det kommer att gå. Thorengruppen hade 300 i snitt förra gången laget var uppe. Visst är det skillnad.

Är klubben redo att ta klivet upp?

– Vi måste förstärka och även göra en del annat. Det är ett stort steg, större än från division 1 till allsvenskan. Även om det också är stort.

Kan du utveckla ”en del annat”?

– Vi kommer att behöva jobba med sponsorbiten lite annorlunda, för det kommer att bli en helt annan kostnadsbild. Nu pratar vi hela Sverige, även om några av lagen kommer från Uppsala. Det kommer att bli fler veckomatcher och inte bara spel på helgerna. Det kommer att behövas en annan organisation i stort och sedan ska vi ha in en ny ledarstab.

Sportchefen Joakim Bandholtz tog över laget när Niklas Hovivuori fick sparken i november.

– Han kommer inte att fortsätta som tränare och behövs i andra positioner. Men han kommer att fortsätta jobba nära laget.

På spelarsidan är det bara klart att Christoffer Lindberg, 35, slutar.

– Vi vill behålla de flesta. Sedan skulle jag uppskatta att vi behöver få in 4-5 nyförvärv i nuläget.

Craftstadens Simon Zetterling och Tor Bornedal-Samils (aktuell redan i fjol) har nyligen besökt klubben. Dessutom är 18-årige Daniel Gabrielsson (38 poäng på 19 matcher division 1) i praktiken klar.