I playoff 1 befann sig Visby Roma i underläge mot Dalen efter förlust hemma. Laget hade kniven mot strupen och var tvungna att vinna dubbla bortamatcher.

– Match två mot Dalen blev en vändpunkt. Då var vi där varenda sekund av matchen, en riktig karaktärsprestation, säger André Lundholm.

Sedan dess har det blivit ytterligare tre raka segrar och nu är laget framme i playoff 3. Inget oväntat om man ser till hur det sett ut de senaste säsongerna, men vägen dit har varit desto krokigare den här säsongen.

Artikelbild

| André Lundholm, sdportchef Visby Roma.

– Det har varit en svajig säsong och vi har haft det slitigt. Det finns flera anledningar till det. Att vi har haft spelare skadade bidrar, men sedan tror jag att det också kan ha varit en baksmälla efter förra årets säsong. Hur mycket det har spelat in kan man bara spekulera i, men det finns med i ekvationen, säger André Lundholm.

Allettan var, med klubbens måttstock, en rejäl missräkning och laget fick slita rejält för att över huvud taget ta sig till playoff. Att vända på en nedåtgående spiral är inget som sker i en handvändning, menar Lundholm.

– Vi hade det tufft i Allettan. Det är inte bara att trycka på en knapp när man ska steppa upp, utan det är en process som måste tas steg för steg. Vi har till stora delar gått tillbaka till grunderna och hittat rätt nu. Det kan låta trist att svara att det har varit fokus på att driva på kassen, vinna närkamper och täcka skott men det är sådana saker som gör helheten bättre.

Vimmerbys dominanta förstakedja med Jesper Kokkonen, Jakob Karlsson och Markus Modigs placerade sig samtliga i topp fyra i Allettans totala poängliga. Visby Roma lyckades desarmera den toppformationen totalt i playoff 2.

–  De är fantastiskt skickliga spelare alla tre. Jag tror att de spelade minus eller minus åtta mot oss i de här två matcherna, det säger ganska mycket. Jag är glad att ha ett lag som är bäst när det gäller.

Nu väntar playoff 3, sista anhalten innan den hägrande kvalserien.

– Vi är fortfarande underdogs, men jag skulle inte vilja vara de som väljer oss. Vi har en bra känsla och jag tror att de andra lagen våndas. Vi har lärt oss vad som krävs för att gå vidare och den rutinen fällde avgörandet mot Vimmerby, säger André Lundholm.

UPPDATERAD: På söndagkvällen stod det klart att Huddinge valde Visby Roma som motståndare i play off 3.

Första matchen är i Visby på onsdag, sedan är det returmatch i Huddinge på fredag och eventuellt en tredje och avgöranmde match i Huddinge på lördag.

LÄS MER: Ärkerivalen valde Visby Roma