21-åriga gotländskan Sofia Blixt är i strålande form. Tillsammans med Thomas Jonsson-tränade Noble Face vann hon på huvudstadsbanan Solvalla i monté, bara veckor efter karriärens första montéseger, då på Visbytravet. Sofia Blixt var överlycklig efter vinsten på Solvalla.

– Nu kan man inte må mycket annat än bra. Det var en otrolig känsla att vinna på Solvalla. Noble Face är inte jättesnabb i starten så vi sökte en bra position vilket vi lyckades med. Plötsligt kom vi igenom bra och började avancera, och sedan var det som att sesam öppnade sig. Då var det bara att rida rakt framåt och vi lyckades vinna, säger Sofia Blixt.

Sofia Blixt har tidigare under sin karriär inte tävlat särskilt mycket i monté.

– Jag började min montékarriär som 16-åring och under mitt första provlopp ramlade jag av hästen så det var en rätt dålig start. Jag tog ut min licens något år senare och har fortsatt tävla i det, men i Visby är det inte så många montélopp så det har blivit sporadiskt med tävlande. Som ny ryttare kanske man alltid inte har fått de bästa hästarna men jag har försökt att jobba mig uppåt hela tiden och har fått bättre och bättre hästar, säger hon och fortsätter:

– Sedan har jag kollat mycket på ATG för att se vad ryttare har för taktik eftersom jag inte har så mycket rutin. Men genom att kolla på hur andra gör så har jag lärt mig vad jag kan göra annorlunda vilket har fungerat.

Hennes dedikation har onekligen gett resultat, för i år har hon vunnit 40 procent av loppen hon deltagit i. Extra bra trivs hon på de Thomas Jonsson-tränade hästarna. Med dem har hon har resultatraden tvåa, etta och etta på tre lopp.

– Jag vet inte vad det beror på, men Noble Face har vunnit ganska mycket på Visbytravet och vi trivs bra ihop. Loppet på Solvalla var verkligen bland karriärens största höjdpunkter, säger Sofia Blixt.