Schemat för årets pridevecka är något tunnare än den brukar vara, och i år blir det inte heller någon prideparad genom Visby. Men möjligheterna är fortfarande många för den som vill engagera sig eller lära sig mer om HBTQ-frågor och människors lika värde.

LÄS MER: Därför blir det ingen prideparad i år

Och trots det lite smalare programmet finns det plats för nyheter i årets pridevecka. En av dem sker precis i slutet av veckan, och det är Svenska livräddningssällskapet och Röda Korset Treudden som tillsammans arrangerar för möjligheten att ta simborgarmärket på Solbergabadet på söndag. Ett simborgarmärke som i år har en platta i regnbågens färger.

– Röda korset samarbetar mycket med Svenska livräddningssällskapet på ön. Det är därför vi gör det tillsammans, säger Therese Livemo som är styrelsemedlem i beredskapskretsen Treudden vid Röda korset.

Simborgarmärket är ett klassiskt märke som varje år byter färg, då tanken är att man varje år ska bevisa för sig själv att man fortfarande har sina simkunskaper på plats.

– I år har man gjort ett ställningstagande genom regnbågsfärgen. Och många länsdistrikt har hakat på och ordnar aktiviteter för att visa att de tar ställning i de här frågorna. Så då ville vi också vara med i år i Gotland Pride och slå ett slag för simkunnigheten och även lyfta värderingsfrågorna, säger Therese Livemo.

Eftersom en av tankarna med simborgarmärket är att man ska ta det flera gånger så finns det inget hinder för den som redan tagit det förr, om man vill ha ett simborgarmärke i regnbågsfärg.

– Det är öppet för alla att ta det, vill man dessutom bära det både för simkunnighet men också för prides värderingsfrågor så är det ett ypperligt tillfälle, säger Therese Livemo.

Utöver chansen att ta simborgarmärket kommer besökare ges möjlighet att prata om livräddning och första hjälpen med Svenska livräddningssällskapet och Röda korset.