Så fort vi kliver in genom dörren frågar Lujain Alissa om vi har någon flicka med oss? Viss förvirring uppstår, men snart står det klart att hon efterfrågar en lekkamrat. Lujain Alissa har ännu inte fått förskoleplats i Hemse och saknar vänner, helt enkelt.

– Varje dag säger hon ”pappa, jag vill träffa kompisar”, berättar pappa Thabet Alissa.

Familjen har fått det fint i lägenheten, många har skänkt möbler och saker. Thabet, Lujain och mamma Fteim Hamada är mycket tacksamma över bemötandet, folk är trevliga och hälsar på gatan.

Artikelbild

| Thabet och Lujain Alissa ser båda fram emot en plats på förskolan, som ska vara på gång inom någon vecka.

Men mycket mer än så blir det oftast inte.

– Jag vill verkligen träffa människor, så jag får prata mer svenska och lära mig mer om kulturen, säger Thabet Alissa.

Och det på en svenska som redan är imponerande – men det är tydligt att han inte tänker nöja sig med mindre än helflytande.

Efter en stunds samtalande i soffan ringer det på dörren. Ansluter gör Christina Nilsson, som jobbar på biblioteket och är integrationsenhetens ideella kontaktperson i Hemse.

Artikelbild

| Thabet Alissa och Christina Nilsson.

– Visst finns det människor som hjälpt till mycket, men när vi till exempel har haft filmkvällar eller språkkaféer kommer det väldigt få svensktalande. Till och med på sagostunderna, med läsning på svenska, är det mest arabisktalande barn, berättar hon.

Det talas mycket om integration i samhället – men vem ska familjer som Alissa Hamada egentligen integreras med? Hur människor verkligen ska mötas, på riktigt, är den stora frågan just nu.

– Människor jobbar och sedan verkar de älska att vara hemma, säger Thabet Alissa.

Familjen har verkligen valt Gotland som levnadsort. Det var Fteim Hamada som kom hit först och som, efter en tid på ett boende i Kalmar, ville återvända hit.

– Och jag sa okej, vi provar Gotland. Här är det många snälla människor, tycker Thabet Alissa.

Christina Nilsson har träffat fler som resonerar likadant.

– Många vill inte hamna i invandrartäta områden kring Stockholm, just för att det är svårt att träffa svenskar där. Frågan är hur vi gör för att få till de där träffarna, när vi hittar på saker når vi lätt de nya svenskarna, men inte de gamla, säger hon.

Ytterligare initiativ är dock på gång, för att fler ska kunna ”ta nästa steg” och skaffa sig egna kontaktnät och sociala relationer på den nya hemorten.

– Vi funderar på att dra igång ett musikprojekt, till exempel, där människor kan mötas kring det intresset för att spela och sjunga tillsammans, berättar Christina Nilsson.