Sedan 2005 har Atheneskolan haft ett utbyte med IES Bendinat, en skola belägen på medelhavsön Mallorca. En ö som är 3 640 kvadratkilometer till ytan och känd för sol, stränder, utflykter, golfbanor, vandrings- och cykelleder, nattliv, kultur och shopping.

Ungefär som Gotland med andra ord. (3 140 kvadratkilometer).

Men antalet invånare på Mallorca är närmare 900 000 och bara i huvudstaden Palma bor det runt 375 000 personer.

Artikelbild

| Guiden Luis Alberto Benitez hade hand om den två timmar långa rundvandringen i Visby innerstad.

Åsa Löfstedt Carlsson, lärare på Atheneskolan, har varit med på resorna sedan samarbetet drogs i gång år 2005 och där niondeklassarna varje år får ge sig ut på resa.

– Det absolut bästa med det här är vänskapen mellan eleverna. Många har kvar kontakten med varandra långt efteråt via Facebook och Instagram.

Hon menar att det är väldigt nyttigt för eleverna att få se och uppleva varandras vardag.

– Jag tycker att det är viktigare än någonsin att vi umgås över nationsgränserna och när vi gör det märker eleverna att det inte är så stor skillnad, säger Åsa Löfstedt Carlsson.

Artikelbild

| Att det är Carl von Linné som står staty i Botaniska trädgården var en nyhet för både de svenska och spanska eleverna.

Om skillnaden på invånarantal mellan öarna säger hon:

– Tänk om vi skulle ha 900 000 invånare här på Gotland? Vi som redan i dag tycker att det är jättemycket folk och ojar oss över var vi ska parkera bilen.

Artikelbild

| Agnes Hoas, till vänster och Emma Sjöstedt, längs bak, med sina vänner från Mallorca. Paula Català, Laura Rivero och Talia Suárez.

Eleverna från skolan på Mallorca kom till Gotland i onsdags. I torsdags var det dags för en guidad tur i Visby innerstad samt kubbturnering i Almedalen.

Luis Alberto Benitez, hitflyttad från Chile för 30 år sedan och pappa till Beatriz Benitez, elev på Atheneskolan, var den som skötte guidningen.

Artikelbild

| Tuffa matcher när eleverna delades in i blandade lag för att spela kubb.

– Jag tycker att de är nyfikna och intresserade och duktiga på att lyssna, även om de är i den åldern då mycket runt omkring också är intressant, säger han.

Talia Suárez, en av de gästande eleverna från Mallorca, menade att naturen och miljön var ”amazing”.

– Tidigare har jag bara sett bilder på Gotland, men det är otroligt fint här.

På frågan vad de mest ser fram emot under vistelsen i Visby, svarade Laura Rivero:

– Jag vill gå till en supermarket och titta vad det finns för varor, jämföra med vad vi har hemma. Men det är också intressant att bo hos en svensk familj som vi gör när vi är här, se vilka traditioner de har. Och vad man äter.

Vad har ni ätit hittills?

– Nuggets och ris. Men jag vill prova köttbullar också.

Med till Gotland är också Monica Caballé, engelskalärare på skolan. Hennes kamera gick varm under rundturen i innerstan och nyfikenheten var stor på det mesta.

– Det här är mitt första besök på Gotland, men jag har varit i några tyska städer tidigare som påminner lite om Visby.

Maria Caballé berättar att eleverna på Mallorca börjar läsa engelska väldigt tidigt.

– De är duktiga, men lite väl försiktiga när det gäller att våga prata. Därför är det bra med sådana här resor. De får bra träning och pratar med andra elever som de lärt känna sedan tidigare, säger hon.

Under det fem dagar långa besöket väntar också knytkalas med svenska rätter, bowling, grillkväll på en gotländsk gård och bussutflykt till Dalhem och Ljugarn. Dessutom ska de spanska gästerna få testa Atheneskolans profilämnen, som är dans och fäktning.