Det var inte det lättaste att hitta en parkeringsplats vid Smågårde auktioner i Tofta på söndagen. Gräsfältet bredvid var i stort sett fullt och många valde att ställa sina bilar längs vägen. Anledningen till det stora antalet besökare var dagens auktion.

– När det är polisens hittegods som auktioneras ut är det alltid stort intresse. Alla vill ha tag i en cykel nu för det är väl många som har fått sina stulna, sa Renja Broberg medan hon serverade två herrar varsin varmkorv.

På en trästol några meter bort stod maken och auktionsutroparen Ulf Broberg med klubban i högsta hugg. Han började dagen med att auktionera ut hittegods i form av solglasögon, smycken med mera. Därefter gick han över till de närmare sjuttio cyklarna som man tidigare i veckan hade hämtat från polisens cykelförråd. På stämningen att döma verkade det som att just cyklarna var det främsta dragplåstret bland besökarna.

Artikelbild

| Anders Eriksson planerar att fixa till sin nya tandemcykel och sedan ska den användas för att cykla runt på Gotland i sommar.

– För mig är det första gången på auktion så det känns spännande att se. Jag vet att min kille är ute efter en cykel, sa skådespelerskan Ellen Bergström som dagen till ära hade tagit en paus från inspelningarna av Kommissarien och havet.

En av de första att ropa hem en ny cykel var Anders Eriksson. Han köpte en Crescent-tandem från 1970-talet för 3 000 kronor.

– Jag tycker att det är jätteroligt att gå på auktion. Det är en spänning i att inte veta om man ska få den eller inte. Det känns alltid som en present när man lyckas ropa hem något. Den här cykeln ville jag ha för att den ger mig en nostalgikänsla. Jag cyklade mycket på Gotland som barn och då cyklade vi tandem, sa han.

Även Inger Harstäde rullade nöjt iväg en ny cykel som hon ropade hem för 1 200 kronor. Hon brukar vanligtvis inte gå på auktioner utan är mer av en loppis-person, men den här dagen hade hon ett specifikt mål.

Artikelbild

| Skådespelerskan Ellen Bergström var för första gången på en auktion.

– Jag behövde en cykel med lägre insteg och såg den här. Har man tur så har man tur, sa hon.

Totalt fick man under söndagen in 122 000 kronor för allt polisens hittegods. En del av de pengarna går som vanligt till auktionisten och resten till rikspolisstyrelsen. Den sak som det budades högst på var en av polisens bilar. Den såldes för 73 000 kronor.

Artikelbild

| Renja Broberg skötte kafédelen.

– Det har varit en riktigt bra dag. Och cyklarna gick som smör, sa en trött Ulf Broberg när han äntligen kunde lägga ned klubban för dagen.