LO, Landsorganisationen i Sverige, hade inför 2017 hyrt restauranglokalerna på Hamnplan 5 under tolv år. Till fjolåret valde dåvarande hyresgästen Score att i stället hyra ut lokalerna till Sverigedemokraterna.

I samband med att Grand Hotel i Stockholm 2016 valde att hyra ut sina lokaler till SD blev det stora skriverier. Men Andreas Andersson, som jobbade på restaurangen och som var ihop med Sabah Andersson som ägde Score, såg inga problem med att hyra ut till SD.

– Media blåste upp något som inte fanns. De hyrde ut till en kund. Vi lever i en demokrati och vi är inte politiskt intresserade någon av oss. SD är som vilken kund som helst för oss, sa Andreas Andersson, till Gotlands Tidningar, om att Grand Hotel hyrde ut till SD och 2017 fick hyra av Score.

Under fjolåret gick Score i konkurs och fastighetsägaren Håkan Stendahl med familj fick åter full rätt att nyttja lokalerna.

De har nu valt att säga nej till SD – LO kommer dock vara kvar i grannhuset Antons, som är en ren seminarielokal, och där det även ingår 17 meter yta på gatan utanför byggnaden.

Det är inte klart vilka övriga aktörer som kommer att vara i lokalerna på Hamnplan 5. Men enligt Anton Stendahl, son till fastighetsägaren Håkan Stendahl, pågår förhandlingar med flera olika aktörer om att få vara hos dem.

De två fastigheterna på Hamnplan kommer under våren att läggas ut till försäljning. Men familjen Stendahl kommer att ha kvar kontrollen över lokalerna tills det att man sålt fastigheterna.

– Vi väljer att inte arbeta med SD, säger Anton Stendahl och som inte vill kommentera beslutet ytterligare.

Sverigedemokraterna skriver i ett mejl till Helagotland.se att de hittat en ny lokal i Visby. Men i nuläget väljer de att inte kommentera vart den ligger:

"Det är en mindre justering i programmet jämfört med förra året. Vår nya lokal för i år ligger mitt i Visby och är betydligt mer välanpassad för vår verksamhet. Ytan är större och tillgängligheten god. Förutsättningarna för besökarna att ta del av det som sker på scenen är därmed bättre. Vi ser fram emot att genomföra kommande Almedalsvecka i en ny lokal. Det kommer bli kanon", skriver Christian Krappedal, pressekreterare vid Sverigedemokraterna, i ett mejl till Helagotland.se.