Den 14 juli infördes bevattningsförbud över hela Gotland, och allmänheten har hela året uppmanats att spara på vattnet. Men nu kommer oroande besked från Region Gotland. Förbrukningen av det vatten som pumpas från Tingstäde träsk, det vill säga till Visby med omnejd, är trots insatserna alldeles för hög.

– Det största bekymret just nu är i Visbyområdet där vi kan se att det är en väldigt hög vattenförbrukning. Med den totala avsaknaden på regn runt Tingstäde träsk har vi en allvarlig situation, säger Magnus Hallberg, tillförordnad VA-chef.

På onsdagsförmiddagen gick ett sms från Region Gotland ut till samtliga mobiltelefoner registrerade i Visbyområdet där regionen påminde om att det råder bevattningsförbud och att alla måste vara med och spara på dricksvattnet.

VA-chefen Magnus Hallberg hoppas nu att informationen i sms:et till viss del ska få allmänheten att sänka sin förbrukning. Men han oroas också för att medvetenheten och respekten för att spara på vattnet tycks vara mindre i år än de tidigare problemåren 2016 och 2017.

– De sparåtgärder vi gjort och den information vi gått ut med till allmänheten fungerade för oss under 2016 och 2017, men i år är det en fortsatt väldigt hög förbrukning. Uttrycker vi det diplomatiskt är det förvärrande, säger han.

Då och då uppstår läckor i vattensystemet, och enligt Magnus Hallberg har regionens vattenavdelning i sommar varit extra på hugget med att lokalisera och stoppa läckor.

– Vi jagar läckorna, och genom det har vi sett särskilt under nätterna att det är en väldigt hög förbrukning på ledningarna till vissa fastigheter. Då har vi kontaktat dem.

Har ni i år fått åka ut och avslöjat någon som brutit mot bevattningsförbudet?

– I några fall har vi haft både muntlig kontakt och skickat hot om avstängning av vattnet, vi är stenhårda på det nu. Det är väldigt trist att behöva hota med att stänga av dricksvattnet, men nu måste folk tänka efter, säger Magnus Hallberg.

Vad är annars viktigt för allmänheten att tänka på nu?

– Vi vill att folk verkligen tänker efter vid spolning av toaletter, och hur länge man använder duschen. Fyll inte heller poolerna med dricksvatten. Vi har sett i år att många bryter mot bevattningsförbudet. Folk måste tänka till.

Magnus Hallberg har en egen teori om att det varma vädret gör att privatpersoner i större utsträckning bortser från uppmaningen att spara vatten.

– Min egen reflektion är att det i stora drag kan handla om att det är väldigt varmt just nu. Man saknar kanske luftkonditionering hemma och istället för att då bara duscha en gång per dag kanske man gör det två eller tre gånger per dag.