Det rikliga regnandet under hösten och vintern gjorde att vattennivån i Tingstäde träsk snabbt steg och redan före årsskiftet var träsket fullt. För att det inte skulle bli för mycket vatten i träsket öppnades dammluckorna som reglerar vattennivån för fullt i december. Totalt har 1,2 miljoner kubik vatten släppts ur sedan dess, vilket P4 Gotland var först med att rapportera om.

– Med det regnet vi hade har Tingstäde träsk blivit överfullt, säger Patrik Johansson, chef på vattenenheten, Region Gotland.

Om vattennivån är för hög finns det risk för att vattnet svämmar över vilket kan påverka miljön runt träsket negativt.

Artikelbild

| Tingstäde träsk.

Vattennivån i träsket får, enligt gällande vattendom, vara högst 45,10 meter över havet och som lägst 44.4 meter över havet.

LÄS MER: Får ta ut mer vatten från Tingstäde träsk

Oavsett om det är vattenbrist eller inte måste dessutom tio liter vatten per sekund varje dag hela året runt släppas ut i Ihreån, detta för att gynna livsmiljön i Ihreån.

Med tanke på förra årets allvarliga vattenbrist kan det kännas märkligt att släppa ut en så stor mängd dricksvatten i Östersjön.

– Vi har ingen lagringsmöjlighet, säger Patrik Johansson.

Att bygga vattenreservoarer eller att pumpa vattnet till befintliga dammar eller magasin är inte aktuellt då det skulle innebära stora kostnader.

– På södra Gotland har man ju ett projekt där man undersöker möjligheten att samla upp vatten i marken, men här uppe är det inget projekt på gång, säger Patrik Johansson.