– Det är jag som har dragit igång den och det här gör jag på eget bevåg men jag har stöd från många i Fårösund och från personer i nätverket "Tillsammans på norr", säger Fårösundsbon Magnus Bandholtz.

Efter att han nåddes av nyheten att Migrationsverket planerar för ytterligare 400 asylsökande i Fårösund i vår beslutade han sig för att starta namninsamlingen.

LÄS MER: Stor oro på norr "Vi måste vara realistiska"

– Om man väljer att skriva på namninsamlingen gör man ett ställningstagande mot etablering av fler asylboenden i Fårösund, säger han.

Namninsamlingen sattes igång på onsdagskvällen, både digitalt och genom att Magnus Bandholtz har placerat ut listor på flera offentliga ställen i Fårösundstrakten. Tidigt på torsdagsmorgonen hade cirka 160 personer skrivit under den digitala namnlistan.

– Av dem är det över 100 Fårösundsbor som skrivit på, säger Magnus Bandholtz.

Enligt honom har Fårösund redan dragit sitt strå till stacken med de 200 asylsökanden som kommit till orten. Han tycker att stödet från regionen och Migrationsverket inte är tillräckligt. Istället får frivilliga lägga ned många timmar på att hjälpa de asylboende, bland annat med skjuts till sjukvård eftersom de inte fått några busskort ännu.

– Och volontärerna orkar snart inte mer.

Magnus Bandholtz menar att de asylboenden som i dag finns har påverkat Fårösund både negativt och positivt. Det har varit en del diskussioner och konflikter, bland annat runt ungdomsgården.

– Men samtidigt har ju folk som aldrig tidigare kommit i kontakt med personer från de här länderna lärt känna nya människor.

En annan Fårösundsbo som nu går ut offentligt och protesterar mot fler asylboenden är företagaren Ted Ljungqvist. Han skriver i ett "nödanrop" till Sveriges statsminister Stefan Löfven att Fårösund inte klarar fler asylsökande.

"Det är fullständigt orimligt att ett samhälle med 800 invånare ska ta emot kanske ända upp till 600 flyktingar", skriver han bland annat.

Namninsamlingen varar till den 17 februari.

LÄS OCKSÅ: Läs nätverkets vädjan till regionen och Migrationsverket

 

Fotnot: Tråden låst eftersom för många har brutit mot Helagotland.ses debattregler.