Hemvärnet på Gotland i samarbete med Helikopterflottiljen, Arméns Jägarbataljon och F17 Gotland står för undersökningen av Gotland, där man nu gör en så kallad flygrekognosering, och letar upp platser på ön som kan användas under övningen. På måndagen hölls en pressvisning av helikopter 14 som används i övningen, eller NH90 som den kallas internationellt. Den typen av helikoptrar är till vardags stationerade i Luleå, Linköping och Ronneby.

I slutet av augusti hålls den stora "Arméövning 15" där Gotland ingår som ett av övningsområdena. Helikoptrar kommer att ha en central roll.

– När vi är ute och flyger nu har vi stor hjälp av gotlänningarna inom hemvärnet här. De kan ju berätta för oss var det går betande djur, och var marken lämpar sig för att gå ner med helikoptrar, säger Lars Jansson, informationschef på Helikopterflottiljen.

Artikelbild

| Flygfältet F17 gotland norr om Visby flygplats.

Gotlandsgruppen med överstelöjtnant Hans Håkansson i spetsen är med och guidar fastlandsförbanden på ön. Han menar att det är viktigt att det finns kompetens att flyga över Gotland.

– ÖB har ju lyft fram att hela insatsorganisationen med alla förband inom försvaret ska kunna verka i hela Sverige, och det här är ett sätt att visa att det är så, säger han.

"Helikopter 14" är ny i Sverige, de första maskinerna anlände under 2014.

– Hon har haft en del barnsjukdomar, men vi upplever henne som en trygg och stark maskin med stora ytor, berättar Magnus Carlsson, som är befälhavare för dagen.

Artikelbild

| Helikoptern har plats för upp till 20 personer.

Helikoptern kan ta upp till 20 personer. Den används mest för transport av soldater och utrustning, men fungerar även för ubåtsjakt och sjukvårdstransporter. Den har en ramp baktill så att man till exempel kan köra in en fyrhjuling, vilket är en nyhet för det svenska försvaret.

Programmet för övningen i augusti är inte helt spikat, men flyget som utgår från Visby kommer delvis att utgöra "fienden", gentemot de blågula på fastlandet, berättar Tomas Nilsson som är platschef på F17.