På fredagen blev det känt att en anställd på länsstyrelsen har blivit avstängd då han misstänks för att ha trakasserat en kvinnlig kollega. Det var P4 Gotland först med att rapportera. Enligt den utredning som har gjorts misstänks han bland annat för att ha förföljt och slagit kvinnan. Han ska även ha uttryckt äganderätt över henne. Detta genom att kommentera vad hon har på sig, förbjuda henne att åka kollektivt samt förbjuda henne att dricka alkohol. Han ska även ha bevakat hennes bostad och kontrollerat vilka män hon har haft kontakt med.

Jenny Frölich, som är HR-chef vid länsstyrelsen Gotland berättar att trakasserierna kom till deras kännedom i mitten av mars i år. De ska då ha pågått under cirka fyra månader.

– Det var en medarbetare som informerade oss om detta och vi agerade omedelbart och stängde av personen. En intern utredning har nu pågått ett tag och vi har gjort en polisanmälan, säger hon.

Nästa vecka kommer personalansvarsnämnden att fatta beslut gällande den misstänktes anställning, och om han får vara kvar eller ej.

– Vi ser allvarligt på det som har hänt och det är helt oförenligt med vår värdegrund och att jobba på länsstyrelsen. Vi anser att vi har grund för att avskeda.

Jenny Frölich tror inte att länsstyrelsen hade kunnat göra något annorlunda, utan hon menar att de arbetar mycket med dessa frågor.

– Vi pratar mycket om värdegrund, diskriminering och jämställdhet. Det är olyckligt att det har hänt men tack och lov så är det ovanligt, säger hon.