I Gävle kommun har Sverigedemokraterna haft en vågmästarroll i flera år. I dag styr Alliansen, men med de rödgrönas budget – de lokala SD-företrädarna har varit i kontakt med Jimmie Åkesson och partiledningen om hur de ska agera i lokala frågor.

Det har lett till en märklig situation kring budgeten.

– Det började med att SD fällde Socialdemokraternas budget 2015 och så fick vi en borgerlig budget. Den gällde till 2017, då SD fällde också den budgeten. Sedan dess har vi haft ett borgerligt minoritetsstyre med en rödgrön budget, säger Jenny Wennberg, politisk redaktör på Arbetarbladet, oberoende socialdemokratisk.

Den politiska förvecklingsleken började när Sverigedemokraterna började ställa krav på inflytande över budgeten.

– De krävde i det första läget att kommunen inte skulle följa Anvisningslagen, den lag som säger att kommuner ska ta emot de migranter som anvisats till kommunen, säger Jenny Wennberg.

Den andra gången partiet valde att fälla en budget, då den Alliansen ville få igenom, handlade det åter om migrationsfrågor.

– SD krävde då att människor som kommer till Sverige inte ska kunna få försörjningsstöd. De borgerliga vägrade gå med på det kravet, säger Jenny Wennberg.

När Arbetarbladet frågat om SD lokalt varit i kontakt med partiets ledning i Stockholm vid dessa tillfällen har saken bekräftats.

– Det har varit ganska stökigt här, säger Jenny Wennberg.