Richard Nordahl och sambon Emma Hedström har precis kommit hem till gården i Barlingbo. Jobbveckan är slut och snart ska de börja med fredagsmiddagen. De är som vilket gotländskt par som helst, förutom att de båda har visat stort hjältemod. Beviset för det är diplomet på väggen i vardagsrummet. Richard Nordahl – Hela Gotlands Hjälte 2018.

– Det var häftigt att bli nominerad och få den uppskattningen. Plötsligt började folk känna igen en vilket kändes lite konstigt. Men det var nog först efteråt som jag förstod att det var en stor grej, säger Richard Nordahl och häller upp en kopp kaffe.

Händelsen som ledde till att han fick utmärkelsen inträffade den åttonde december 2017. Richard Nordahl hade gått upp redan klockan 05:15 för att hinna träna med en vän innan jobbet. Medan sambon fortsatte sova begav han sig ut i vintermörkret och kylan.

Artikelbild

| Tillsammans räddade de mannen som hade kört ner i det vattenfyllda diket i december 2017.

22-åringen hade inte kommit långt när han plötslig fick syn på ett rött baklyse i diket. Han hoppade direkt ut ur bilen och satte på sig pannlampan för att se vad det var. I diket låg en man på mage i vattnet och med en moped halvt över sig.

– Jag tänkte att det inte var en chans att han levde.

Men när Richard Nordahl klättrade ner i diket upptäckte han att mannen fortfarande var vid liv. Med onaturliga krafter puttade han bort mopeden och försökte lyfta upp mannen så gott det gick.

– En moped hade aldrig tidigare känts så lätt.

Artikelbild

| Richard Nordahl tänker fortfarande på händelsen ibland.

Med mannen i sin famn ringde Richard Nordahl till Emma Hedström för att få hjälp

– När han sa att någon var i diket då blev jag klarvaken, säger sambon.

Artikelbild

| Paret tycker att det finns många hjältar som gör stort och smått på ön.

Hon skyndade till platsen samtidigt som de också ringde 112.

Tack vare deras ingripande överlevde mannen, och kort därpå blev Richard Nordahl nominerad till Hela Gotlands Hjälte. Både av sin egen syster samt av mannens familj. Även om utmärkelsen betydde mycket för de båda så känner de ändå att det bästa priset var något annat.

Artikelbild

| Diplomet påminner om utmärkelsen.

– Vi gjorde det som jag hoppas att alla andra hade gjort för en medmänniska. Det som har betytt mest är att veta att han fick en till jul med sin familj, säger Richard Nordahl.

I parets ögon kryllar Gotland av hjältar och de båda säger att det inte bara är de stora insatserna som räknas.

Artikelbild

| Richard Nordahl och Emma Hedström på galan 2018.

– En hjälte är någon som är villig att göra det extra. Det måste inte vara att rädda någons liv men att finnas där för sina medmänniskor. Vi bor på en ö och måste se efter varandra, säger Emma Hedström.

När det kommer till priset och pengarna som de vann så har de fortfarande inte rört dem.

– Vi har tagit hotellövernattningen men pengarna sitter fortfarande på kontot. Vi vill göra en resa någonstans, säger Richard Nordahl.