P4 Gotland rapporterade förra veckan om fisken hoki som har serverats på Gotländska skolor. Kökspersonalen har tyckt att fisken är bra, men en hel del barn har klagat på att fisken väldigt ofta synts på matsedeln. Nu har elevernas vilja nått fram och matsedeln har ändrats.

Varför har ni ändrat matsedeln?

– Hoki förekom under en period relativt ofta på menyn så vi har tittat på andra fisksorter, det handlar inte alltid om produkten som i det här fallet är bra ur flera aspekter, utan också hur man presenterar den, säger Josefine Jessen, chef för regionens måltidsavdelning.

– Jag har ansvaret som avdelningschef, vi arbetar bland annat med att minska svinn, sänka varmhållningstiden, öka matlagning från grunden, se till så att maten är näringsriktig och att öka andelen ekologiskt och närproducerad mat. Vi planerar menyer och recept och med det som underlag upphandlar vi livsmedel enligt lagen om offentlig upphandling som ska användas i produktionen. Menyplaneringen sker löpande under året och är säsongsanpassade, vår sommar höst och vinter. Idag finns ett större intresse för vegetarisk mat, så det är viktigt att anpassa maten. Det är många gäster som har olika preferenser, vi levererar cirka 11 000 portioner per dag.

Tycker du att maten i skolorna idag är bra på Gotland?

– Ja det tycker jag. Jag tycker den håller en bra kvalité.