Tusentals besökte Gotlands nya julmarknad

Första advent närmar sig med stormsteg och julmarknadernas tid har tagit vid. På lördagen var det premiär för en traditionell nykomling.

Tusentals personer besökte Gotlands nya julmarknad som hölls på Wisby Strand i helgen.

Tusentals personer besökte Gotlands nya julmarknad som hölls på Wisby Strand i helgen.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-11-23 20:04

Julstämningen har börjat sprida sig på ön och äntligen är det okej att lyssna på julmusik, dricka glögg och äta pepparkakor. På lördagen var det dags för en av Gotlands största julmarknader. Den här gången i ny tappning.

Hushållningssällskapets tidigare arrangemang har istället blivit Gotlands nya julmarknad, och bakom spakarna står numera Wisby Strand och Gotlands Media.

Det traditionella lyste dock fortfarande igenom och utställarna erbjöd allt från kolagodis till lammskinn.

En som var på topp när det kommer till julstämning var Aina Maj Landvik. Hon hjälpte trädgårdsmästaren Tarja Matthing i hennes kransstånd utanför entrén. Trots kylan bjöd de båda på stora leenden.

– Jag älskar julmarknader. Jag bor egentligen utomlands i södra Frankrike men jag kom hit igen för jag vill vara med i julkänslan. Jag är en "vintergotlänning". Kanske den enda, sa Aina Maj Landvik.

Inne i värmen höll resten av knallarna till, och flera av dem skulle man nog kunna kalla marknads-veteraner. Sonja Lerberg och hennes barnbarn Alexander Lerberg brukar åka runt till marknader året om för att sälja Sonjas sylt, saft och knäckebröd. Men nog är det något speciellt med julmarknader, menade Alexander Lerberg. 

– Det är en skön stämning och det är kul att få träffa folk, sa han medan han letade fram ett paket av mormorns hemmagjorda bröd.

Maten och sötsakerna är något av det viktigaste för att få en julkänsla, tyckte Lucas Gustafsson som var på marknaden med sin mamma Anki Gustafsson. De hade bland annat köpt med sig några biskvier hem. Fast Anki Gustafsson var lite besviken på marknadens storlek.

– Det är mysigt men det känns som att den är lite mindre och färre försäljare, sa hon.

Det som i alla fall var tydligt i de olika stånden var att det handgjorda och naturliga är det som efterfrågas. På Wisby Strands övervåning hade barnen fått ett eget utrymme. Nytt för i år är Medeltidsveckans riddargård där barnen kunde pröva på att vara riddare för en stund. På plats var självklart också tomtefar och tomtemor, för vad skulle en julmarknad vara utan dem? Förutom att läsa sagor för de yngre gotlänningarna lyssnade de även på deras önskningar.

– Jag önskar mig diamanter, sa Matilda Vanky, 7 år.

Hennes mamma Elisabet Vanky hade däremot en annan önskan.

– Jag önskar mig snö, sa hon.

Vid klockan 15 på söndagen hade över 4 000 personer besökt julmarknaden.

Det behövdes ingen mistel för att få tomtefar och tomtemor att pussa varandra!
Det behövdes ingen mistel för att få tomtefar och tomtemor att pussa varandra!
Karta: Wisby Strand
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!