Säkerhetsvakter även vid busshållsplatsen

Allt fler kameror och vakter på ett allt större område. Men Visbys centrumförening anser att fördelarna med övervakningen väger tyngre än integritetsintrånget.

Ordningsvakter på Östercentrum.

Ordningsvakter på Östercentrum.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2019-10-23 13:04

Enligt föreningen Visby centrum har införandet av ordningsvakter på Östercentrum, i juni 2016, varit en formidabel succé. De menar att platsen blivit "en betydlig tryggare och trevligare miljö att både vistas och arbeta i". Satsningen ska till och med ha gett ett positivt utfall på omsättning och sjukskrivningstal.

En ansökan om fortsatt tillstånd har nu lämnats till polisen.

– Vi är nöjda, företagen är nöjda, polisen är nöjda, alla är väl nöjda utom busarna egentligen, säger Visby centrums verksamhetsledare Magnus Olsson.

Föreningen vill nu utöka omfattningen, så att bevakningen även inkluderar Åhlénsgaraget, busstationen och parken Murgrönan.

– Egentligen fick vi igenom det redan i år, men nu har vi även löst finansieringen för att börja patrullera där. I och med alla skolbarn i området vill vi gärna ha trygghet även där, säger Magnus Olsson.

Gällande Åhlénsgaraget har det länge dragits med rykten om skumma affärer och skadegörelse.

– Ja, så är det, även om det har blivit bättre redan i och med att det byggdes om och blev ljusare.

Parallellt med fler vakter får vi också allt fler övervakningskameror i Visby. Vissa menar att vi då går alltmer mot ett övervakningssamhälle, där den personliga integriteten offras.

– Jag drar den gamla klyschan att om du inte har gjort något olagligt har du inget att oroa dig för. Men framför allt tycker jag att gemene mans trygghet i centrum väger upp allt annat, säger Magnus Olsson.

Enligt Magnus Olsson är vakterna även värdar, som hjälper gästerna i centrum.
Enligt Magnus Olsson är vakterna även värdar, som hjälper gästerna i centrum.
Karta: Östercentrum
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!