Fridays For Future klimatstrejkade på Öster

Som del i den globala klimatstrejken dök ett 70-tal personer upp på Östercentrum med plakat, banderoller och slagord. Budskapet var tydligt: Rädda jorden!

Oscar Hedin menar att det inte längre är "business as usual" och att politikerna måste ta klimatet på allvar.

Oscar Hedin menar att det inte längre är "business as usual" och att politikerna måste ta klimatet på allvar.

Foto: Emil Karlsson

Visby2019-09-27 19:30

"Mycket snack och lite verkstad."

Missnöjet med tomma miljölöften från politiker och andra makthavare har inspirerat klimataktivisten Greta Thunberg till att driva skolungdomar, pensionärer och gemene man till strejk världen över. 

– Det går inte att blunda för klimatet längre, fortsätter vi så här är det kört, säger Oscar Hedin.

Oscar Hedin är en av ungefär sjuttio som samlats på Östercentrum i centrala Visby för att göra sina röster hörda. Plakatet han har med sig bär på ett enkelt budskap: Klimatet kan inte vänta.

– En sån här strejk är verkligen inte en vanesak för mig men jag tycker verkligen det är viktigt att stå upp för vad man tycker är rätt. Att så många gör det samtidigt är bara bra.

Att det är många som protesterar samtidigt stämmer, organisationen som står bakom strejkinitiativet, Fridays For Future, är världsomspännande och Greta Thunberg, som för många strejkare är en förebild, marscherar under dagen genom Montreal i Kanada tillsammans med premiärministern Justin Trudeau.

– Ibland dyker en bild upp i flödet på Greta när hon satt ensam utanför Riksdagen och strejkade, det är så häftigt att det gått så här långt, säger Katharina Bjerke som är medarrangör till klimatstrejken i Visby. 

Att alla inte tagit med sig egna plakat tycker Katharina Bjerke är helt förståeligt, på grund av detta finns en liten plakatverkstad utplacerad på ett par filtar på torget. Några som passade på att vara lite kreativa med sina plakat var systrarna Ella och Lykke Friis-Hansen.

– Vi måste få politikerna att agera på riktigt. Att träffas och demonstrera så här fungerar som ett utlopp för den frustrationen vi känner över klimatfrågan, förklarar storasyster Ella.

Anders Persson är en strejkare som jobbar utan plakat, istället har han bakat koldioxidkakor som han bjuder strejkarna på.

– Någon nämnde att man kunde ta med fika och jag tyckte det var en bra idé att ta med något som bidrog till samtalet. Jag bakade schackrutor med karamellfärg som ser ut som koldioxidmolekyler. 

Anders Persson menar att det finns många orsaker till att klimatet förändras men att just koldioxidutsläppen är ett av de större problemen. 

– Men är lösningen verkligen att äta upp koldioxiden, undrar en förbipasserande lite skämtsamt. 

Hur stort engagemanget varit från näringslivet på ön är svårt att säga. Clara Schneiter, tillhörande Fridays For Futures gotländska gren, berättade under torsdagen att hon inte hört om något företag som sagt ja till att låta sina anställda komma på strejken. Men en näringsidkare som tagit med sig strejkplakaten till Östercentrum är Dudley Slinger, delägare i en hälsokostbutik i Visby.

– Jag vet inte riktigt hur snacket gått i andra butiker och företag om det här men jag har inte känt igen folk från andra butiker än så länge. Jag är faktiskt lite besviken på att engagemanget i näringslivet inte är större än vad som syns här. 

Mycket av kritiken som yttras vid klimatstrejken riktas mot makthavare, politiker och människor i diverse maktpositioner. Meit Fohlin (S) tycker absolut att kritiken är befogad.

– Jag var inte där men jag hoppas att jättemånga dök upp, både i Visby och internationellt. Kritiken vi får hjälper oss att förstå att vi behöver göra rakare beslut som faktiskt påverkar vårt klimat åt rätt håll. Ibland kan vi bli lite blinda i byråkratin.

Sonja Johansson vill att individen ska ha möjlighet att göra mer förändring på egen hand.
Sonja Johansson vill att individen ska ha möjlighet att göra mer förändring på egen hand.
Vad vill strejkarna?

De fyra krav som Fridays For Future Sverige radar upp till makthavarna i och med FN-mötet i New York är följande:
1. Begränsa den globala temperaturökningen till under 1,5 grader över förindustriella nivåer.
2. Klimat- och miljörättvisa (equity) för alla
3. Följ Parisavtalet och bevisa det. 
4. Lyssna på den bästa tillgängliga förenade vetenskapen. Lyssna på klimatforskningen. 

Källa: Fridays For Future Sverige.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!