Flera aktörer försöker locka Systembolaget

Samtliga handelsområden i Visby försöker locka Systembolaget till sig. Nästa år ska det statliga bolaget ta ett beslut om framtiden.

Under första halvan av 2020 lär Systembolaget besluta sig för om det blir en flytt från nuvarande läget på Östercentrum.

Under första halvan av 2020 lär Systembolaget besluta sig för om det blir en flytt från nuvarande läget på Östercentrum.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Visby2019-10-15 08:11

Systembolaget har öppnat för att lämna sina nuvarande lokaler på Östercentrum. Anledningen är enkel – de behöver få till större och mer ändamålsenliga lokaler. Sedan Systembolaget har berättat om sina planer att eventuellt lämna har flera aktörer visat sitt intresse för att få dem till sitt handelsområde. 

Carl-Johan Stålhammar, ordförande i Stenhuggarens handelsförening, hade för en tid sedan ett möte med Eva Nypelius (C), regionstyrelsens ordförande, för att prata om deras syn på var Systembolaget ska ligga i Visby. 

– Jag framförde att det för oss är viktigt att vi har en butik i centrum, en i Slite och en i Hemse. Sedan är det upp till Systembolaget att bestämma, säger Eva Nypelius.

Carl-Johan Stålhammar säger att de kommer ta fram statistik till Systembolaget. De hoppas att den statistiken kan få dem att fundera på att lägga en fjärde butik vid handelsområdet Stenhuggaren. 

Ännu är nämligen inte hela området utbyggt.

– Systembolaget på Östercentrum ska vara kvar och sedan hade vi behövt ytterligare ett Systembolag här för att underlätta parkeringssituationen. Om man ska ha ett kalas eller en fest är det lättare att ta sig fram och tillbaka från bilen vid oss. Om man ska köpa mycket är det nästan en "walk of shame" när man går över torget på Öster eftersom det låter rätt mycket med kundvagn, säger han. 

Vad skulle det betyda för er att få Systembolaget till Stenhuggaren? 

– Om Systembolaget skulle lägga en butik hos oss blir det mer attraktiva butiker runt om, säger han. 

Både Stenhuggaren, Flexhuset, Skarphäll och ägaren till gamla Kajsarportsförrådet i Visby vill ha Systembolaget vid sig. Men det lär dröja innan det statliga bolaget flyttar till något mer externt läge – utanför stadskärnan i Visby.

– Det är troligen inte aktuellt med en fjärde butik inom de närmsta åren. Vi väntar nu på vad som sägs om läget vid Söderport och förhandlar även med andra aktörer. Vi vill komma till skott så fort som möjligt och vi vill vara i centrum, säger Karin Willebrand och säger att ett beslut om framtiden för Systembolaget i Visby kommer att tas innan sommaren 2020.

Jonathan Carlzon, vid Flexhuset, säger så här om dialogen som varit med Systembolaget: 

– Det är en jättestor aktör och skulle dra ganska många till oss om vi fick hit dem. Men vi för en dialog med flera andra aktörer, säger Jonathan Carlzon. 

Peter Nilsson, en av ägarna till det gamla Kajsarportsförrådet, säger att det i nuläget inte finns något nytt i deras dialog med Region Gotland. 

Carl-Johan Stålhammar, ordförande i Stenhuggarens handelsförening, säger att de gärna ser att Systembolaget öppnar en butik hos dem.
Carl-Johan Stålhammar, ordförande i Stenhuggarens handelsförening, säger att de gärna ser att Systembolaget öppnar en butik hos dem.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!