Damberg: "Gotland hjälper resten av Sverige"

Ett starkt budskap under torsdagens Totalförsvarskonferens var att Gotland spelar en viktig roll i utvecklandet av Sveriges beredskap. "Vi måste utöka det militära försvaret på ön", sa försvarsminister Peter Hultqvist.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill se att försvaret på Gotland utökas under de kommande åren.

Försvarsminister Peter Hultqvist vill se att försvaret på Gotland utökas under de kommande åren.

Foto: Emelie Stenqvist

Visby2019-10-03 20:15

En rad kända ansikten dök på torsdagen upp på Wisby strand för att delta i Totalförsvarskonferensen. Syftet med dagen var främst att belysa totalförsvaret ur olika perspektiv. 

En av talarna var Sveriges Radios vd Cilla Benkö som framhävde radions roll i krissituationer och vikten av att medborgare ska kunna få information i alla lägen.

– Jag tycker att P4 ska jämställas med 112. Det är avgörande att människor ska ha åtkomst till public service, sa hon.

Huvudnumren under konferensen var försvarsminister Peter Hultqvist och inrikesminister Mikael Damberg. De lyfte båda fram att det säkerhetspolitiska läget har blivit instabilare under de senaste åren och därmed har behovet av ett totalförsvar ökat.

En viktig pusselbit i uppbyggandet av Sveriges totalförsvar är enligt de båda ministrarna Gotland. Sedan ett och ett halvt år tillbaka genomför man ett treårigt pilotprojekt på ön. Totalt har tio miljoner kronor investerats, varav två miljoner har gått till Försvarsmakten och åtta miljoner till Länsstyrelsen Gotland.

– Gotlandsprojektet är ett viktigt exempel. Det är speciella förutsättningar här, i och med det utmanande läget att det är en ö. Andra regioner kan dra nytta av hur man genomför detta på Gotland. Gotland hjälper resten av Sverige att hitta rätt i beredskapsfrågan, sa Mikael Damberg.

Peter Hultqvist framhävde Gotlands strategiska läge i Östersjön och menade att återupprättandet av regementet är en säkerhetspolitisk signal utåt. Men han vill även se ytterligare satsningar på det militära försvaret på Gotland. På vilket sätt kunde han dock inte svara på ännu.

Hand i hand med utvecklingen av det militära går även återuppbyggnaden av det civila försvaret.

– För att bygga upp totalförsvaret behöver vi även den civila sidan. Den blir ett stöd för den militära organisationen, sa Peter Hultqvist.

Dock hörs det inte bara positiva röster kring försvarets återuppbyggnad på Gotland och flera gotlänningar har uttryckt kritik mot att Försvarsmakten stoppar viss samhällsplanering.

– Klart man förstår att boende kan tycka att det är jobbigt om man bor bredvid ett övningsområde. Men det finns ett regemente på Gotland och de måste få ha sin verksamhet. Försvaret måste ha möjlighet att öva på vissa platser i Sverige och det måste alltid vägas mot andra intressen, sa Mikael Damberg.

Både Peter Hultqvist samt Mikael Damberg framhäver att Gotland spelar en viktig roll som pilotprojekt.
Både Peter Hultqvist samt Mikael Damberg framhäver att Gotland spelar en viktig roll som pilotprojekt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!