Äntligen bygglov för sista obebyggda tomten

Efter lång väntan kan fastighetsbolaget sätta spaden i marken. Därmed får Visby och kvarteret Stenhuggaren tre nya stora butiker.

På fastigheten växer buskar och träd, så snart hyresgäster är klara är det grönt ljus för fastighetsbolaget att sätta spaden i marken.

På fastigheten växer buskar och träd, så snart hyresgäster är klara är det grönt ljus för fastighetsbolaget att sätta spaden i marken.

Foto: Henrik Radhe

Visby2019-09-18 07:23

I december 2016 lades den sista obebyggda industritomten i kvarteret Stenhuggaren ut till försäljning med utgångspriset 10 miljoner kronor. Köpare blev Bo Millstam som via bolaget Fastina Fastigheter Hus 10 AB sökte bygglov. Ärendet har tagit mer än ett år och i dag växer buskar och träd på tomten Stenhuggaren 5 mellan Ica Maxi och Coop Forum. Miljö- och byggnämnden konstaterar att det sökta bygglovet visserligen på två punkter avviker mot gällande detaljplan, men gav i bägge fallen med sig.

– Vi fick bygglovet i fredags, säger Bo Millstam.

Granne med tomten där Coop ligger medger bygglovet nu butikslokaler på 6 373 kvadratmeter, fördelade på tre butiker med separata entréer mot parkeringen med plats för 167 bilar och cykelparkeringar i två områden.

Förhandlingar pågår med flera intressenter men byggstarten kommer att vänta till alla papper är skrivna.

– Vi har de som är intresserade naturligtvis, säger Bo Millstam.

Kan du säga vilka eller i vilken bransch?

– Nej, jag vill inte det, säger han.

För fastighetsbolaget är första skedet nu att röja den skog som vuxit upp på tomten, och att förbereda markarbeten. Bo Millstam uppskattar att investeringen i den nya fastigheten sedan landar i storleksordningen 100 miljoner kronor.

– Vi börjar bygga så fort vi får hyresgäster och en byggfirma som kan göra det, säger han.

Den nya fastigheten Stenhuggaren 5 blir lika stor som Stenhuggaren 14, där Jula, Elgiganten och Jysk inryms. Även den fastigheten ägs och hyrs ut av Bo Millstams bolag. 

Han uppskattar att det kommer att ta drygt ett år efter ett första spadtag, innan butikerna som nu beviljats bygglov kan slå upp sina portar. Överst på Bo Millstams önskelista står ett av Östercentrums stora dragplåster, Systembolaget. Men de har hittills kommunicerat att de vill hålla en flytt till lokaler närmare stadskärnan än kvarteret Stenhuggaren.

– Det borde vara av allmänt intresse att få bra parkeringsplatser, Systembolaget mår bra av att vara på Stenhuggaren, säger Bo Millstam.

Under de senaste tio åren har Stenhuggaren exploaterats och tomten Stenhuggaren 5 är den sista som bebyggs. Den ägdes tidigare i många år av aktiebolaget Tjålle AB med vd Hans-Göran Eklund i spetsen. Bo Millstam äger flera liknande fastighetsbolag i Täby, där han precis som i Visby hyr ut stora lokaler till butiker och kedjor.

undefined
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!