Anrika Visbybutiken byter ägare - igen

Butiken är ett klassiskt inslag i handeln i Visby. Nu väljer ägaren Anna Bendelin att gå vidare och lämna över stafettpinnen till två nya entreprenörer.

Anna Bendelin (till höger) har lämnat över ägandeskapet av Irisdals blomsterhandel till Frida Kalmén och Åsa Johansson (i dörren) som nu fortsätter driva butiken vidare på egen hand.

Anna Bendelin (till höger) har lämnat över ägandeskapet av Irisdals blomsterhandel till Frida Kalmén och Åsa Johansson (i dörren) som nu fortsätter driva butiken vidare på egen hand.

Foto: Dennis Pettersson

Visby2019-11-05 12:30

Butiken det handlar om är Irisdals blomsterhandel på Hästgatan i Visby. Sommaren 2016 lämnade makarna Arne och Gerd Persson över ägandet av butiken till Anna Bendelin efter att ha drivit den i 37 år. Men 3,5 år senare har Anna Bendelin nu kommit fram till att hon vill gå vidare och satsa på andra saker. Istället för att driva blomsteraffär ska hon bli bonde på heltid.

– Jag har mina rötter i lantbruket och längtar tillbaka dit. Jag och min fästman har köpt en liten gård på Sudret som vi tänker satsa på och då kändes det väldigt passande att fråga om mina butikskollegor ville fortsätta driva butiken vidare. Jag blev jätteglad när de sa ja, säger Anna Bendelin.

Ägarbytet blev klart den 1 november och den nya ägarduon är floristerna Åsa Johansson och Frida Kalmén som redan är anställda vid butiken och har jobbat där sedan flera år tillbaka. De ser fram emot att fortsätta utveckla verksamheten.

– Vi har försökt sätta vår prägel på allt de senaste åren, bytt logotyp och målat om. Vi binder alla buketter själva och försöker tänka miljömässigt och ha en modern men lantlig stil, berättar Frida Kalmén.

Det mesta av blommorna köps in från Holland, men ambitionen är att mer ska kunna tas direkt från Gotland. 

– Ett exempel är att vi säljer pumpor som är odlade här på ön, säger Åsa Johansson.

Flera mindre blomsterbutiker på ön har försvunnit de senaste åren. Hemse och Slite har blivit av med affärer där det funnits florister, och i våras stängde Ninas blommor på Skarphällsgatan i Visby. Men Irisdals blomsterhandel står stark. Förmodligen på grund av att kunderna prioriterar personlig service, menar Anna Bendelin.

– Vi försöker fokusera på det personliga mötet och att vi gör det mesta på egen hand och efter beställning. Vi har många stammisar som handlat här i många år, men det kommer också många nya kunder, säger Anna Bendelin.

Historien om Irisdals blomsterhandel sträcker sig ända tillbaka till 1924. Då startade verksamheten som en handelsträdgård vid nuvarande kvarteret Melonen på Bingeby där Irisdalsgatan i dag löper – därav namnet på butiken. Från 1930-talet fanns en blomsterbutik längre ner i Hästbacken, och på 1970-talet öppnade Irisdals i de nuvarande lokalerna när Gotlandshem byggde kvarteret Östertull.

– Det är inte så långt kvar till 100-årsjubileet. Jag ser fram emot att ni firar det stort då, säger Anna Bendelin till Åsa Johansson och Frida Kalmén.

Åsa Johansson och Frida Kalmén är utbildade florister och binder alla buketter själva i butiken.
Åsa Johansson och Frida Kalmén är utbildade florister och binder alla buketter själva i butiken.
Karta: Irisdals Blomsterhandel
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!