Hotell Stelor visar vägen för plastbantning

Turistnäringen på Gotland uppmuntras till att minska sitt användande av plast. Hotell Stelor föregår med gott exempel.

My Wrethagen använder numera plastfilm som inte innehåller farliga mjukgörande ämnen. Hon har också börjat använda tyg med bivax att förvara till exempel ost i.

My Wrethagen använder numera plastfilm som inte innehåller farliga mjukgörande ämnen. Hon har också börjat använda tyg med bivax att förvara till exempel ost i.

Foto: Emil Karlsson

Västergarn2019-11-15 08:03

Länsstyrelsen på Gotland fick tidigare i år drygt 800 000 kronor från Naturvårdsverket för att minska användningen av plast på Gotland.  Projektet har tre delar; den ena handlar om hur Almedalsveckan kan minska plastanvändningen, den andra är en utställning om hur plast påverkar haven och den tredje är vad besöksnäringen kan göra. 

– Vi vill minska spridningen av plast till natur och hav. Därför riktar vi oss särskilt till besöksnäringen, de har strandnära aktiviteter och högsäsongen är ju på sommaren, säger Therese Fredén, länsstyrelsens projektledare.

Projektet startade i somras med Almedalsveckan och utställningen. Nu under hösten fortsätter det med seminarier för företag. Ett sätt att hjälpa verksamheter som vill minska sin plastanvändning är genom att visa upp goda exempel, som Hotell Stelor i Västergarn.

– Alla projekt som bidrar till att ge varandra inspiration och samverkan är bra. Vi ses och pratar och kan berätta hur vi tänker, säger My Wrethagen som driver hotellet och restaurangen tillsammans med sin man.

För dem började tanken på att dra ner på användandet av plast med att de ville laga god mat. De ville köpa närproducerat och ekologiskt och började sedan tänka på allt annat runt maten. Hur den förvaras, vad den serveras på och vad man äter med. 

– Vi har inte uttryckligen tänkt att vi ska plastbanta utan det är en del av vårt holistiska sätt att se på verksamheten.

My Wrethagen går fram till kylskåpet och hämtar något runt inslaget i tyg som hon ställer fram på bordet. Hon tar bort tyget och inuti finns en ost.

– Det här är lakansväv med bivax, det är min svärmor som har gjort. Det fungerar lika bra som plastfilm, säger hon.

Just plastfilm var något My Wrethagen funderat över hur de skulle klara sig utan, det används flitigt i ett restaurangkök för att täcka bunkar och bleck och för att slå in mat i. Än så länge har hon inte hittat någon ersättningsprodukt men däremot har hon hittat en sort gjord av PE-plast som inte innehåller de mjukgörande ämnen som kan vara skadliga. På länge sikt hoppas hon kunna använda tyg med bivax även i restaurangen.

Hotell Stelor är inte helt plastfritt, i restaurangen finns många plastbyttor och annat kvar sedan tidigare ägare men My Wrethagen ser ingen vits med att slänga sådant som är helt och fungerar. Däremot köper hon inte in nya produkter av pvc-plast och använder så långt det är möjligt till exempel glasburkar att förvara mat i. Och de flesta engångsgrejor finns numera i komposterbart material, som sugrör och muggar i papp, serveringsfat och tallrikar av palmblad och träbestick.

– Jag kan inte se att det är ett problem att plastbanta, det finns många produkter. Man måste bara skärpa till sig, säger My Wrethagen.

I början av november hölls det första seminariet. Då låg fokus på kunskap om olika plaster, hur de påverkar naturen och vinsten med att minska plastanvändningen. Nu närmast väntar ett studiebesök hos Röda Korsets Innovationsstudio där deltagarna ska få inspiration och alternativa lösningar och i slutet av november avslutas projektet med ett andra seminarium. Där ges ännu fler tips, bland annat om hur man kan minska nedskräpningen genom att påverka sina kunder. Och så ska företagen uppmuntras att göra en plaststrategi.

– Förhoppningen är att de ska ha påbörjat en strategi, säger Therese Fredén, som också hoppas att kunna fortsätta arbetet med plastbantningen framöver.

Att pickla, sylta och safta är traditionella sätt att bevara mat. Maten förvaras sedan i miljövänliga och återanvändbara glasburkar.
Att pickla, sylta och safta är traditionella sätt att bevara mat. Maten förvaras sedan i miljövänliga och återanvändbara glasburkar.
Gotland plastbantar

Naturvårdsverket gav drygt 800 000 kronor till projektet Gotland plastbantar. Målet var att minska spridningen av plast till natur och hav. 

Projektet består av tre delar; en utställning om hur plasten påverkar natur och hav, Almedalsveckans plastbantning och besöksnäringen plastbantar.

Efter avslutat projekt är tanken att Almedalsveckan ska ha en färdig plaststrategi, övriga deltagande företag ska ha påbörjat en strategi.

Länsstyrelsen hoppas kunna fortsätta arbetet med att plastbanta Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!