Pigges grannar i möte med regionen

Under tisdagen fick grannar till Pannkaksträdet i Brissund träffa representanter från regionen och länsstyrelsen. Med sig till mötet hade grannarna en kravlista.

Grannarna Gunnar Bergfasth och Lennart Malmberg var tacksamma över dialogmötet.

Grannarna Gunnar Bergfasth och Lennart Malmberg var tacksamma över dialogmötet.

Foto: Malin Stenström

Väskinde2019-09-18 06:20

Det handlar inte bara om Pannkaksträdet i Brissund utan även om ingrepp i en våtmark i området och en planerad stugby. Grannarna till Pannkaksträdet på fastigheten Gotland Väskinde Butter 6:22 samlade in namn redan 2016 för att protestera mot att regionen inlett en detaljplaneprocess för en stugby på fastigheten. 

Men i somras rann bägaren över och grannarna påbörjade en ny namninsamling och begärde ett möte med Region Gotland och länsstyrelsen. Under tisdagen lämnade man över en lista med 215 namn och en skrivelse där man bland annat kräver att rivningsbesluten av pannkaksträdet verkställs och att länsstyrelsen utövar tillsyn av våtmarksområdet.

 – Jag tror att vi nått fram och att de förstår vad vi tycker. Vi som grannar har ju inte fått säga vår mening i det här och det är den största anledningen till att vi krävde ett möte. Den här medborgardialogen är otroligt viktig och vi är väldigt tacksamma för att vi fick komma hit och berätta, säger Gunnar Bergfasth, en av grannarna.

Både när det gäller våtmark och pannkaksträd är myndigheter och grannar överens, men detaljplanen menar grannarna strider mot regionens fördjupade översiktsplan för området.

– Nej, vi är inte helt eniga där. I översiksplanen står det väldigt tydligt att det här markområdet ska lämnas oexploaterat. Dessutom fattade man 2011 ett beslut att inte utverka en detaljplan för en stugby. Vi kan inte förstå varför regionen plötsligt några år senare i alla fall vill ha en stugby här, säger Lennart Malmberg, också boende i Brissund.

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden var regionens representant på mötet.

– Jag tycker det var väldigt värdefullt att få träffa grannarna och få höra mer detaljer direkt från dem och om hur de upplevt det här, både kring pannkaksträdet, våtmarken och detaljplanen.

Så vad händer nu?

– Nu väntar vi på domslut från mark- och miljödomstolen i pannkaksträdsfrågan. Där är vi ju överens med grannarna. Vad det gäller våtmarken så är det ett pågående ärende hos länsstyrelsen. Detaljplaneprocessen för stugbyn fortsätter. Den har blivit lite försenad och det beror nog på pannkaksprocessen för det rör ju samma markområde.

Men på den punkten är ni inte överens?

– Nej, vi ser att det finns möjlighet till viss exploatering. Sen hur många stugor är inte fastställt, det ska detaljplaneprocessen visa på.

Så här såg åkern ut innan Pannkaksträdets utbredning.
Så här såg åkern ut innan Pannkaksträdets utbredning.
Karta: Pannkaksträdet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!