DOMEN: Pigge måste ta bort Pannkaksträdet

Under onsdagen kom domen rörande Pannkaksträdet från mark- och miljödomstolen. Domen innebär att Pigge Werkelin måste ta bort Pannkaksträdet.

Pigge Werkelin måste ta bort Pannkaksträdet, menar mark- och miljödomstolen.

Pigge Werkelin måste ta bort Pannkaksträdet, menar mark- och miljödomstolen.

Foto: Dennis Pettersson/Arkiv

Väskinde2019-10-16 11:44

Den 27 juni 2018 meddelade byggnadsnämnden att Pannkaksträdet skulle ses som ett nöjesfält och att ägarna Pigge och Monica Werkelin var tvungna att flytta på anläggningen och återställa marken. Byggnadsnämnden menade att verksamheten inte var överensstämmande med detaljplanen. 

I januari meddelade länsstyrelsen att även de gick på byggnadsnämndens linje. Ärendet överklagades då till mark- och miljödomstolen. 

Under onsdagen kom domen rörande Pannkaksträdet vid Brissund i Väskinde. Mark- och miljödomstolen har beslutat att helt gå på byggnadsnämndens linje. 

Det innebär att Pigge Werkelin måste ta bort Pannkaksträdet inom åtta månader när ärendet vunnit laga kraft. 

– Det framgår av domen att även vi gör den bedömningen att Pannkaksträdet är att klassa som en nöjespark. Då har vi tittat på de kriterier som finns i lagstiftningen, säger Kevin McCabe, tingsfiskal vid mark- och miljödomstolen. 

Byggnadsnämnden menade att Pigge Werkelin skulle betala 2,2 miljoner kronor i vite om Pannkaksträdet inte flyttades. Mark- och miljödomstolen har beslutat att sänka vitet till 275 000 kronor. Det med anledning av att rätten inte kunnat fastställa Pigge Werkelins ekonomiska förhållanden och att rätten gör bedömningen att omsättningen för Pannkaksträdet varit 700 000 kronor per år. 

– Det har inte lämnats in någon utredning kring hans personliga ekonomi eller i Werkelinbolagen i målet. Vi har sett till omsättningen och att parken årligen gör ett negativt resultat för själva verksamheten, säger Kevin McCabe. 

Eva Ahlin (C), ordförande i miljö- och byggnämnden är nöjd med domen.

– Jag är glad över att domstolen har tolkat saken på samma sätt som vi och länsstyrelsen har gjort. När man bygger en större anläggning är det viktigt att man skaffar de tillstånd som behövs, så att grannar och de parter som ska yttra sig får chansen, säger Eva Ahlin.

Entreprenören Pigge Werkelin säger att hans ombud kommer överklaga domen. Pigge säger att han har varit i kontakt med flera jurister som menar att han har en god chans att vinna i mark- och miljööverdomstolen.

– De anser att vi är på rätt sida och tror att det finns en större möjlighet att vinna i nästa instans än vad det fanns här, säger Pigge Werkelin. 

Han är inte nöjd med hur Region Gotland har skött ärendet. 

– Det här är någon form av hetsjakt. Vi har några grannar som är militanta och vi har haft runt 15 olika anmälningar mot det här. Grannarna ligger på myndigheterna som hökar, säger Pigge Werkelin.

– Sedan kommer det här framöver troligtvis bli ett våtmarksområde med 20 bostäder och en lekpark. Det är många som inte vill ha utveckling i området och fler boende där. 

Vad säger du om att vitet sänks från 2,2 miljoner till 275 000 kronor? 

– Vitet på 2,2 miljoner kronor är troligtvis det största vitet som någonsin utdömts på Gotland. Det hade varit som om Gotlandsbolaget fick tre miljarder i vite, menar Pigge Werkelin. 

Han säger att Pannkaksträdet kommer vara kvar i Brissund tills dess att saken avgjorts juridiskt. 

– Det som är allvarligt i det här är att man verkligen behöver ha en dialog med Region Gotland. Det är en av anledningarna att vi kommit hit. Jag tycker Eva Ahlin ska vara glad om vi hade en dialog, säger han gällande hennes citat. 

Pigge Werkelin har varit kritisk mot att Pannkaksträdet klassats som en nöjespark.
Pigge Werkelin har varit kritisk mot att Pannkaksträdet klassats som en nöjespark.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!