Ny tillfällig stabsbyggnad för 52 miljoner

P 18:s stab får en ny byggnad på Tofta för 52 miljoner kronor. Men kontorsmodulerna är bara en tillfällig lösning.

Chefen Hans Håkansson kommer att kunna samla sin stab på P 18 i en byggnad på Tofta inom drygt ett år. Idag är staben spridd på fyra lokaler.

Chefen Hans Håkansson kommer att kunna samla sin stab på P 18 i en byggnad på Tofta inom drygt ett år. Idag är staben spridd på fyra lokaler.

Foto: Dennis Petterson/arkiv

Tofta2019-10-15 06:02

Vid det senaste regeringssammanträdet fick Fortifikationsverket klartecken för en investering på 52 miljoner kronor på Tofta.

– Det handlar om en ny, men tillfällig stabsbyggnad som ska placeras inne på Tofta i anslutning till där det redan byggs, säger P 18:s stabschef Hans Håkansson.

Idag är hans stab, med för närvarande 35 anställda,  utspridd på inte mindre än fyra lokaler. De håller till på Tofta, på Visborgsområdet, på Sjöbevakningscentralen i Visby, samt på flygbasen F 17 vid Visby flygplats. 

– Det blir en väsentlig förbättring när staben kan samlas på ett ställe, kommenterar Hans Håkansson.

Den nya byggnaden har plats för 45 anställda. Rekrytering av fler officerare och civilanställda pågår. 

Byggnationer som nu pågår på Tofta grundar sig bland annat på försvarsbeslutet från 2015. Att det skulle bli en tillfällig lösning för en stabsbyggnad på Tofta fattade Försvarsmakten beslut om i maj 2018. I augusti i år kom begäran från Fortifikationsverket till regeringen om att få genomföra investeringen. Det handlar om moduler som utöver kontor också ska rymma matsal och omklädningsrum.

Fortifikationsverket har analyserat kostnaderna för att hyra modulerna, jämfört med att köpa in dem, och kommit fram till att hyr-alternativet skulle bli avsevärt dyrare. Enligt skrivelsen till regeringen räknade verket med att starta projekteringen i september, vilket också skett.

– Den nya stabsbyggnaden ska stå klar till årsskiftet 2020-2021, säger Hans Håkansson.

Fortifikationsverket hade hoppats vara klara ett halvår tidigare, men har påpekat att tiderna i deras ursprungliga planering var "extremt tidspressade för att tillgodose Försvarsmaktens behov".

Den nya stabsbyggnaden är en tillfällig lösning. Om fem år räknar Fortifikationsverket med att det ska finnas en permanent lösning, alltså en ny byggnad. I en tidigare investeringsplan hade verket uppskattat kostnaderna för den tillfälliga lösningen till 7 miljoner kronor. Men det beloppet avsåg markförberedande åtgärder.

Redan pågående byggnationer på Tofta som bekostas av Fortifikationsverket beräknas nu, enligt verkets pressavdelning, kosta 1,15 miljarder kronor. Försvarsmakten investerar därtill 200 miljoner kronor i tekniska installationer. Inräknat den nya stabsbyggnaden är notan för Tofta-byggen därmed hittills uppe i 1,4 miljarder kronor.

Kostnaden för pågående och planerade byggnationer på Tofta uppgår nu till 1,4 miljarder kronor.
Kostnaden för pågående och planerade byggnationer på Tofta uppgår nu till 1,4 miljarder kronor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!