GGN: "Vi har aldrig varit bättre förberedda"

Fredag och lördag är det dags för årets stora endurofest, Gotland Grand National. Conny Bohlin, tävlingsarrangör, berättar om årets nyheter.

Gotland Grand National 2018.

Gotland Grand National 2018.

Foto: Paula Zielinski/arkiv

Tofta2019-10-24 11:00

På fredag smäller det. Då startar Gotland Grand National, GGN, för 36 gången.

– Det här är sjunde året jag är med och under de åren har vi aldrig varit bättre förberedda. Vissa år har jag faktiskt varit lite orolig, säger Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event som arrangerar GGN.

Förberedelserna började tidigare i år och egentligen kan man säga att de började redan direkt efter förra årets tävlingar. En av de geggigaste och populäraste delarna av banan är Hästskon.

– Vi vattnar aldrig banan längre, men vi lägger tillbaka jordmassor i spåren. Sedan har vi varit ute två gånger i år och gjort i ordning bana så den är i fantastiskt bra skick, säger Conny Bohlin.

Knappt 3 000 förare är anmälda till start, varav cirka 350 elitförare.

Conny Bohlin säger att man hittat ett bra koncept för GGN, men några nyheter finns även i år.

– Den stora nyheten är att vi flyttar ungdoms- och veteranstarten till den stora startplatsen. 

Alla klasser, utom Guldhjälmen för de yngsta, startar därmed från stora startplatsen. 

Andra nyheter är att banorna för de yngre klasserna förlängs. Guldhjälmen, för förare 5-12 år, går på en tre kilometer lång bana vilket är en kilometer längre än förra året. Ungdomsklassen kör tio kilometer istället för tidigare sju kilometer.

– Annars är det sig ganska likt i år, vi har gjort många förändringar genom åren men nu har vi hittat en stabil grund för hur vi vill ha det, säger Conny Bohlin.

Förra året var det väldigt torrt, men lagom till tävlingsstart kom det desto mer regn. I år är banan lagom lerig och Conny Bohlin hoppas att det inte blir mer regn förrän efter helgen.

– Vi har haft regn de senaste två åren och det har varit ganska jobbigt att genomföra tävlingen. Nu  ska det kanske bli regn på lördag, men jag hoppas att det drar förbi. Vi tappar publik när det är dåligt väder.

När det gäller publiken har Conny Bohlin några tips.

– Det finns egentligen tre bra publikplatser. Först är det givetvis Hästskon som är väldigt tjock idag och där det kommer att bli mycket lera i år.

Den andra platsen är Myren, med utsikt över hela havet och där det alltid händer saker. Elitförarna måste tanka två gånger under tävlingen, vilket sker här.

– Vi har byggt en fantastisk publikplats där man kan följa elitåkarna när de går in och servar i tankstoppet.

Sedan är det Berget, som är en ny publikplats.

– Där är en ganska kraftig backe där det händer otroligt mycket och det är därför SVT sänder därifrån i år, berättar Conny Bohlin.

Ännu en nyhet är att det går bussar inom området även på fredagen.

– Vi har fem gula stambussar igång på lördagen och två på fredagen så vi rekommenderar verkligen att låta bilen stå. Det är verkligen viktigt för räddningstjänsten att vi inte parkerar hur som helst.

Läs allt om Gotland Grand National i GGN-bilagan (e-tidning) >>

Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event som arrangerar Gotland Grand National.
Conny Bohlin, vd för Nordic Sport & Event som arrangerar Gotland Grand National.
Karta: Tofta Skjutfält
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!