Regionen: "Det är en dramatisk höjning"

Från den första januari gäller ett nytt högre fjärrvärmepris för Geabs alla kunder. För Region Gotland och därmed skattebetalarna innebär det en miljonsmäll.

Geabs värmeverk i Visby där fjärrvärmen framställs.

Geabs värmeverk i Visby där fjärrvärmen framställs.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-11-21 06:30

I oktober gick Geab ut med nyheten att de höjer priset på fjärrvärme från och med årsskiftet. 

För majoriteten av kunderna innebär prisförändringen en ökning med 1,75 procent, men för Region Gotlands del höjs priset med hela 5,7 procent.

Detta skulle innebära en ökad kostnad på 1,3 miljoner kronor per år, vilket regionen är kritisk till. 

– Det är dramatiskt med en höjning på 5,7 procent. Vi tycker att det är väldigt mycket de vill justera och det är väldigt mycket att ta i ett steg. Vi förstår att det finns anledningar till att höja priset men det känns konstigt att det blir en mindre höjning för alla andra och sedan en jättestor för oss, säger Patric Ramberg, teknisk direktör på Region Gotland.

Regionen har därför påbörjat en förhandling med Geab gällande prisförändringen. 

Patric Ramberg framhäver att regionen kommer att försöka göra vad de kan för att få ner ökningen till en, vad han kallar, acceptabel nivå. 

Regionen har ju redan ett sparbeting, så hur kommer det här att påverka budgeten?

– Det går inte att få ihop och det blir något vi får ta vid sidan av, säger Patric Ramberg.

Hur kommer det att påverka medborgarna?

– Det kommer inte att påverka medborgarna på något sätt. De kommer fortfarande att ha det varmt och skönt.

Geabs vd Adrian Berg von Linde vill inte kommentera det enskilda ärendet eller gå in på detaljer kring förhandlingen. 

I stället ger han ett generellt svar att bolaget följer gällande konkurrenslagstiftning och den så kallade likabehandlingsprincipen, vilket innebär att hela kundkollektivet ska behandlas lika. 

I ett mejl skriver Adrian Berg von Linde:

"Vid genomgång har Geab kunnat konstatera att det finns ett antal kunder som inte ligger på standardprislista, vi utreder om det är förenligt med gällande lagstiftning. Arbetet kommer att ske under 2019-20 innebärande att vissa kunder kan få en högre prishöjning jämfört med ordinarie prisjustering."

Enligt det avtal som regionen har i dag med Geab ligger fjärrvärmepriset på 689 kronor per megawattimme. Efter prishöjningen kommer det att ligga på 728 kronor per MWh. Regionens aktuella årliga förbrukning är 33 105 MWh.

Prisförändringen för övriga kunder innebär att de med en årlig energiförbrukning på under 50 MWh nästa år betalar 780 kr/MWh och de med en årsförbrukning över 50 MWh får nästa år en energiavgift på 728 kr/MWh.

"Det har varit en positiv samtalston och vi beslutade att fortsätta diskussionen", säger Patric Ramberg gällande den pågående förhandlingen med Geab. Ett möte har hållits och ytterligare ett är planerat.
"Det har varit en positiv samtalston och vi beslutade att fortsätta diskussionen", säger Patric Ramberg gällande den pågående förhandlingen med Geab. Ett möte har hållits och ytterligare ett är planerat.
Karta: Gotland
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!