Molin om samarbetet med kinesiska Hainan

Länsstyrelsen på Gotland har inga planer på att säga upp samarbetet med kinesiska Hainan, detta trots den frostiga stämning som råder mellan Sverige och Kina.

Länsråd Peter Molin säger att det i dagsläget inte finns någon anledning att avbryta samarbetet med kinesiska Hainan.

Länsråd Peter Molin säger att det i dagsläget inte finns någon anledning att avbryta samarbetet med kinesiska Hainan.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Gotland2019-11-21 07:33

Det pågående bråket mellan Sverige och Kina har fått flera kommuner att ifrågasätta sina samarbeten med Kina, och Linköping tog det häromdagen så långt att man valde att bryta samarbetet med sin vänort i Kina.

Sedan 2007 har Gotland ett samarbete med Hainan i Kina, och enligt länsrådet Peter Molin på Länsstyrelsen på Gotland finns i dagsläget inga planer på att avsluta det utbytet.

– Vi följer givetvis utvecklingen i Kina, men till skillnad från det som hänt i en del kommuner i Sverige så bedriver vi inom länsstyrelsen ingen utrikespolitik, utan vi följer helt regeringens politik. Inför varje samarbete så stämmer vi av med utrikesdepartementet eller ambassaden i Peking, och agerar därefter inom ramen för Sveriges utrikespolitik, säger han.

Så sent som på onsdagen rapporterade GT om hur det gotländska bolaget Moving Floor gör affärer med Hainan, men enligt Peter Molin finns det i dagsläget inga samarbeten med vänorten.

– Så just nu finns ingen anledning att göra något annat än att följa utvecklingen vad gäller regeringens utrikespolitik. 

Förhållandet mellan Kina och Sverige fick sig en rejäl törn när den ideella föreningen PEN i början av november presenterade att den regeringskritiske förläggaren Gui Minhai skulle tilldelas årets Tuchulskypris. Kinas ambassad i Sverige hotade då kulturministern Amanda Lind med att det skulle innebära konsekvenser om hon delade ut priset, vilket hon trots det gjorde den 15 november.

Kinas ambassad i Sverige.
Kinas ambassad i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om