"Då har vi möjligheter att bli stora vinnare"

"Hur står sig Gotland som resmål jämfört med resten av Sverige?" Det var knäckfrågan på Besöksnäringsdagen under onsdagen. Vissa pekar på samarbete, andra på miljö och hållbarhet.

Pigge Werkelin var en av Besöksnäringsdagens talare.

Pigge Werkelin var en av Besöksnäringsdagens talare.

Foto: Simon Nilsson

Gotland2019-11-27 14:35

Under onsdagen samlades flera representanter från öns olika besöksnäringsföretag på Wisby strand för hämta inspiration och kunskap hos varandra.

Bland annat presenterades statistik över antalet gästnätter samt över flyget och färjan. Två workshops hölls, där frågorna behandlade vad Gotland behöver utveckla för att nå visionen att bli norra Europas mest attraktiva och hållbara resmål samt en så kallad turistskatt.

Förstnämnda temat var dagens huvudsakliga diskussionsämne. Många aktörer lyfte samarbete gotländska aktörer emellan som vägen framåt för besöksnäringen.

– Allt som ökar Gotlands aktivitet är bra för Gotland. Vi behöver öka antalet besökare till Gotland och på alla sätt som vi kan göra det på gynnar det Gotland, menar Hanna Wiman, vd på Strand hotell.

En av talarna var entreprenören Pigge Werkelin. Han pratade om vikten av ett hållbarhetstänk.

– Vi pratar om resskam. Fler och fler familjer gör aktiva miljöval och jag tror att den gruppen kommer att öka hela tiden. Om vi då kan visa att vi har flyg, båtar och anläggningar som klarar miljökraven kan det göra oss till klara favoriter jämfört med andra resmål. Där har vi riktiga möjligheter att bli stora vinnare tror jag, berättade han från scenen.

Pigge Werkelin avslutade sitt anförande med att lyfta fram samarbete öns aktörer emellan.

– Om vi bestämmer oss för att jobba för Gotlands bästa har vi förutsättningar att bli vinnare allihop.

Besöksnäringsdagen arrangeras av Gotlands förenade besöksnäring och Region Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!