Regionen lägger kvarnen i Ar i malpåse

Kvarnen i Ar går en oviss framtid till mötes. En ny markanvisning är inte aktuell och tidigare intressenter har avvecklats eller bytt inriktning.

Vattenkraften vid Ar har utnyttjats sedan 1600-talet. Nuvarande byggnad är från sent 1800-tal. Fastigheten ägs av Region Gotland.

Vattenkraften vid Ar har utnyttjats sedan 1600-talet. Nuvarande byggnad är från sent 1800-tal. Fastigheten ägs av Region Gotland.

Foto: Rolf Jönsson/arkiv

Fleringe2019-11-08 10:07

2016 vann Bäste Läsk i Ahr AB markanvisningstävlingen, men fick trots ett extra års respit inte ihop någon verksamhetsplan. I april i år kastade bolaget in handduken, och har efter det ombildats till KTJK Holding AB. Nu är det inte läsk som gäller, utan att förvalta och handla med värdepapper.

Främsta konkurrenten till Bäste Läsk var Ar Utveckling AB, ett bolag som ordföranden i Svenska turistföreningen, Peter Nygårds, bildade 2011 tillsammans med flera sommarboende i Fleringe. Syftet var att köpa kvarnen och använda den till verksamheter som är förenliga med områdets natur och kulturhistoriska värden, antingen i egen regi eller via arrendator.

Ar Utveckling AB upplöstes i december 2018.

– När regionen gav markanvisningen till Bäste Läsk gick luften ur oss, säger Peter Nygårds som tycker det var naivt av Region Gotland att tro på läsken.

– Det fanns inget vatten och inget avlopp. Hur kunde de tro att det skulle gå att tillverka läsk där, frågar han sig.

Efter att Bäste Läsk i Ahr AB återlämnade markanvisningen har kvarnens framtid diskuterats i Region Gotlands exploateringsgrupp.

– Vi har för närvarande inte resurser att dra igång ett nytt projekt. Kvarnen får vänta tills vidare, säger exploateringsstrategen Anna Adler.

Efter fyra år är Region Gotland tillbaka på ruta ett. Enda skillnaden är tillståndet för kvarnen, som länge varit i dåligt skick, blivit ännu sämre. Peter Nygårds tycker inte att regionen kan ha en öppen markanvisning igen. Nästa gång måste det finnas tydliga ramar:

– Det måste bli en verksamhet som harmonierar med nationalparken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!