Än har Pannkaksträdet inte fallit helt platt

På sätt och vis är Pannkaksträdet bara en förpostfäktning i den detaljplaneprocess som kan ge utrymme för 20 nya bostäder.

En nöjespark, enligt domstolen.

En nöjespark, enligt domstolen.

Foto: Per Leino

Väskinde2019-10-17 05:17
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag har kluvna känslor inför Pannkaksträdet. Å ena sidan anser jag ju att lagar och regler ska gälla och att vi alla ska vara lika inför dem. Och att grannar ska ha åtminstone ett visst inflytande över hur verksamheter på närliggande fastigheter får bedrivas, när de påverkas av dem. Å andra sidan så anser jag ju också att markägares möjligheter att använda och nyttiggöra sin egendom i dag ofta är alltför begränsade, och jag är tacksam för entreprenörer som gör sig omaket att bända och bråka med de begränsningar de ålagts. Vad får man och vad får man inte göra?

Jag har varit och tittat på den anläggning vid Brissund i Väskinde, kallad Pannkaksträdet, som mark- och miljödomstolen i går klassade som en nöjespark. Jag måste ju medge att det var vad jag också tyckte att det såg ut som. Så jag är inte förvånad över att domstolen ansåg att bolaget bakom Pannkaksträdet inte lyckas krypa igenom det lagrum som Pigge Werkelin tycker sig se.

När en markägare bänder och bråkar med de hinder lagar och regler ställer upp och försöker snirkla sig runt och igenom dem så finns det en ofrånkomlig risk för bakslag. Och nog kan det vara så att den som har mycket bagare och får stor uppmärksamhet har svårare att ta sig igenom ett eventuellt kryphål.

Efter gårdagens dom meddelade Pigge Werkelin att den kommer att överklagas till mark- och miljööverdomstolen och han sade till Helagotland att jurister han konsulterat är optimistiska om hans chanser:

– De anser att vi är på rätt sida och tror att det finns en större möjlighet att vinna i nästa instans än vad det fanns här.

Jag har inte en susning om utsikterna för ett överklagande men jag är glad att det finns medborgare och entreprenörer som inte låter sig nedslås av tillfälliga motgångar, vilken form dessa än har.

I framtiden ligger än intressantare avgöranden av områdets framtid, vilket Pigge Werkelin passade på att påminna om under gårdagens korta intervju:

– Sedan kommer det här framöver troligtvis bli ett våtmarksområde med 20 bostäder och en lekpark. Det är många som inte vill ha utveckling i området och fler boende där. 

Sedan flera år pågår en försenad detaljplaneprocess som skulle kunna lämna utrymme för den framtid som Pigge Werkelin skisserar. Gårdagens dom var en framgång för Pannkaksträdets kritiska grannar, men jag tror att detaljplaneprocessen blir svårare för dem att vinna.c