Gotlänningen fortsätter uppmärksamma medier

Närmare 70 personer deltog i årets mediedag i regi av Gotlänningens Tryckeri AB i Bryggarsalen, Strand hotell.

Närmare 70 personer deltog i årets mediedag i regi av Gotlänningens Tryckeri AB i Bryggarsalen, Strand hotell.

Foto: Emelie Stenqvist/arkiv

Ledare2019-10-28 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De flesta yrkesgrupper och arbetsplatser har regelbundna tillfällen då de stannar upp och reflekterar över sin verksamhet. 

Det behövs för att lyfta blicken från det vardagliga arbetet som rullar på i sina rutiner. De arbetsplatser som hävdar att det inte finns tid att avbryta verksamheten för detta utan att den rasar samman behöver kanske alldeles särskilt just detta. 

Inte bara att cheferna träffas för att diskutera nutid och framtid utan göra det tillsammans med de anställda. Eller låta fler än cheferna få en inspirationsdag med ett par timmars föreläsning eller samtal kring de frågor man jobbar med.

Med just detta syfte har Gotlänningens Tryckeri AB sedan tio år tillbaka ordnat en så kallad mediedag. Inbjudna personer har diskuterat olika teman i ett panelsamtal under ledning av Gotlänningens styrelseordförande Tommy Wahlgren.

Det har handlat om valanalys, landsbygdsbevakning, mediernas finansiering och allmänna utveckling och nu senast den politiska bevakningen som i dag inte bara sker via ledarsidor och nyhetsartiklar utan kanske framför allt av redaktionernas politiska reportrar som också jobbar med analys.

Tove Lifvendahl, politisk chefredaktör på Svenska Dagbladet, och Anders Pihlblad, politisk reporter på TV4, var i år inbjudna för att reflektera kring hur det politiska Sverige refereras, rapporteras och granskas i svenska medier. 

Båda har stark anknytning till Gotland, Tove Lifvendahl genom sommarhus i Eksta och Anders Pihlblad som är född och uppvuxen i Visby.

I år har mediedagen fått en så kallad spinn off (uppföljare) i en mediegala där gotländska journalister prisades för olika insatser som stuckit ut.

I lördags delades åtta priser ut, alla välförtjänta uppskattningar till kollegor som denna afton inte var konkurrenter.

Med tanke på det jag skrev om häromdagen med det hårdnande klimatet mot journalister känns det extra viktigt att uppmärksamma det som görs och även kasta Jante över bord och högt och ljudligt hylla enskilda journalister.

Det blev en väldigt fin kväll där ett extra härligt ögonblick blev när Peter Edman, Christian Zachrisson, Peter Öhman och Jonas Lind från Levide IF överraskade pristagaren Mattias Karlsson i samband med att han fick sitt pris för sin fina dokumentär om fotbollsklubben. 

Övriga pristagare var Christer Bjöhle (Årets driv), Mien Niklasson (Årets krönikör), Thomas Zielinski (Årets kommunikatör), Eva Klint Langland (Årets avslöjande), Amanda Heijbel (Årets radiopersonlighet), Magnus Ihreskog (Årets journalist) och Ola Sollerman (Årets hux).

Stoltheten över hur Gotlänningens Tryckeri AB hanterar de pengar bolaget fick då man sålde Gotlands Tidningar till Norrköings Tidningar, numera NTM-koncernen, har nog aldrig varit större än efter denna vecka

Alla pristagare från lördagens mediegala. Övre raden: Eva Klint Langland, Thomas Zielinski, Mien NIklasson, Mattias Karlsson, Magnus Ihreskog. Sittande: Amanda Heijbel, Christer Bjöhle och Ola Sollerman.
Alla pristagare från lördagens mediegala. Övre raden: Eva Klint Langland, Thomas Zielinski, Mien NIklasson, Mattias Karlsson, Magnus Ihreskog. Sittande: Amanda Heijbel, Christer Bjöhle och Ola Sollerman.