Två vandringar under Visbydagen i lördags var planerade, för maximalt 27 deltagare. Men när lördagen kom visade det sig att intresset för att följa med på den kostnadsfria vandringen var enormt.

– Vi insåg två dagar innan att det här kommer att bli populärt, så då satte vi in en extravandring på söndagen, berättar Lars Bäckman.

Många hörde av sig redan innan helgen och ville boka biljetter. Men eftersom vandringen var gratis var det först till kvarn som gällde.

Artikelbild

| En av 17 gårdar som ingick i stadsvandringen "Visby bakom mur och plank", ledd av Lars Bäckman, under Världsarvsdagen.

– Den första vandringen försökte jag vara stenhård att det bara skulle vara 27 deltagare. Folk blev lite irriterade så när vi väl gick iväg så var vi nog närmare 40, säger Lars Bäckman.

LÄS MER: Följ med in på Visbys stängda bakgårdar

De som inte fick följa med på den första vandringen fick istället biljetter till den extrainsatta vandringen på söndagen, vilket innebar att den redan var fulltecknad innan den första vandringen genomförts.

– Vid den andra vandringen var det sååå mycket folk. En timme innan var det redan över 30 personer som stod och väntade och de fick ju de biljetter som fanns.

Artikelbild

| Lars Bäckman gläntar på dörren till en av Visby stängda bakgårdar.

Det blev en del diskussioner och besvikna miner och Lars Bäckman gav till slut upp och lät alla som var kvar när det var dags att starta få följa med – totalt 91 personer.

– Det gick, men det blev lite bökigare. Det blev lite kortare berättelser, men vi gick igenom alla 17 gårdar.

Vid den sista vandringen, på söndagen, var det drygt 50 personer som deltog.

Lars Bäckman har inte planerat att ha några fler bakgårdsvandringar, men är inte främmande för att ställa upp om han blir tillfrågad.

– Jag har sagt till någon att till nästa världsarvsdag, 2019, då ska jag göra en vandring med nya gårdar. Jag har flera gårdar som jag tänkt att det också skulle vara roligt att visa upp.