Piraterna har funnits på medeltidsveckan sedan början av 2000-talet. Det är en grupp som växt under de senaste åren och kapten Byracka, från piratbesättningen Flocken, har medverkat på medeltidsveckan sedan 2004. Han menar att det kommit fler pirater efter succén med "Pirates of Carribean"-filmerna.

– Därefter har antalet pirater bara blivit fler. Responsen och bemötandet har förändrats väldigt mycket om vi jämför med hur det var i början, säger Kapten Byracka som är hans pseudonym.

Han säger att stämningen kanske inte var den bästa när piraterna gjorde entré under medeltidsveckan.

Artikelbild

| Piratbesättningen Flocken med deras armada av fartyg

– I början behandlades man ganska hårt och kunde få väldigt elaka kommentarer. Det var folk som vägrade flytta på sig inne på ställena när vi kom och fysiskt kunde de även försöka stoppa oss. Det var mycket smädelser, säger Kapten Byracka.

Nu är det betydligt lugnare än vad det var tidigare.

– Nu kanske det finns enstaka personer som mumlar om att pirater inte ska finnas på medeltidsveckan. Men några vänner har sålt slut på trekantshattar på marknaderna, det är ett tecken på att fler och fler kör 1700-talsstuket. Det är nog många som gillar att det är pirater här, säger Kapten Byracka.

Under veckan brukar piraterna hitta på olika hyss. På onsdagskvällen valde flera pirater att sätta sig i gummibåtar och ro runt bland övriga båtar i Visby hamn. De genomför en piratversion av "bus eller godis".

Artikelbild

| Kapten Byracka

– Kravet har varit att alla i besättningen ska vara nyktra och vi har paddlat runt i full piratmundering. Det här är något som vi gjort under fem års tid och då får vi dricka av olika slag. Allt handlar om att få folk att skratta, det är många som tycker att det är roligt att få besök av oss, säger Kapten Byracka.

Han kan i bland tänka tillbaka på den tid som piraterna gjorde entré på medeltidsveckan.

Artikelbild

| Piraterna påväg mot hamnen

– Jag saknar i bland den tid som vi var hatade. Då kändes det lite mer som att vi var riktiga pirater, säger han.

Nu har piraterna som mål att byta namn på medeltidsveckan. År 2025 tror piraterna att tiden är inne att byta namn på veckan.

Artikelbild

– Vår plan är att piraterna ska stå för mer än 50 procent av besökarna under medeltidsveckan. Då vill vi få till en omrösätning gällande namnet och ändra det till Piratveckan, säger Kapten Byracka.

Tror du att det är möjligt?

Artikelbild

– Jag tror att vi om följer statistiken kring antalet trekantshattar per besökare årligen kommer vi nå det målet runt 2025, säger han.

Björn Sundberg, verksamhetsledare för medeltidsveckan på Gotland, skrattar gott när han får höra om piraternas plan.

Artikelbild

– Med tanke på att vi har en ganska stadig besöksskara inom medeltidssfären får vi nog bygga ut Visby rätt ordentligt om vi ska få plats med så många pirater till. Jag tror att de kämpar i uppförsbacke, men givetvis är det roligt om de blir fler, säger Björn Sundberg.