Esmeralda Moberg var en av dem som år 2013 var med och skapade Klingan i dess nuvarande form. Efter det har hon tillsammans med musikforskaren Mattias Lundberg gjort 106 avsnitt av P2-podden ”Den svenska musikhistorien”. Nu tar hon över Klingan, programmet som presenterar den senaste musiken och klassikerna inom folkmusik, visa och världsmusik, efter kollegan Carin Kjellman.

– Det känns helt underbart. Jag kommer tillbaka hem, säger Esmeralda Moberg.

Hon kommer från Småland, men bor sedan nio år tillbaka på Gotland.

– Det finns inget jobb och ingen kärlek som skulle få mig att flytta härifrån, säger Esmeralda Moberg.

Till en början kommer hon att pendla till jobbet i Stockholm, men lite längre fram kommer hon att kunna spela in programmet i Visby från SR Gotlands lokaler.

– Det blir helt magiskt underbart. Det blir första gången på nästan ett decennium som jag får cykla sex kilometer istället för att resa sex timmar till jobbet.

Vad är din vision med programmet?

– Jag är en riktig folkmusikmissionär, det finns så många människor som skulle älska den här musiken om de visste att den fanns. Inom folkmusiken finns en enorm bas av amatörmusicerande, det är den stora livskraften i musiken, säger Esmeralda Moberg och fortsätter:

– Jag älskar folkbildning, men framför allt vill jag frälsa och få folk att digga och dansa. När jag väljer musik är det inte nödvändigtvis medvetna, intellektuella beslut, och det är inte alltid det jag vill förmedla heller, säger Esmeralda Moberg.

P2 får i och med Esmeralda Moberg en yngre programledare. Om det kommer att bredda eller förändra lyssnarskaran vet hon inte.

– Jag tänker inte alls på ålder när jag gör program. Däremot, precis som att nuvarande programledare Carin Kellmans karaktär speglas i innehållet, kommer även min karaktär att göra det. Jag rör mig mer i kretsar kring beats- och elektronisk musik, så det är oundvikligt att det inte påverkar, säger hon.

I hennes första program, som sänds på lördag klockan 15, gästas hon av komikern Olof Wretling.

– Man kan ana i de grejer han har gjort att det finns ett folkmusikhjärta. Nu gör han debut i P2 och vi kommer att prata folkmusik. Det blir även mycket nya plattor från folkmusik- och visscenerna, berättar Esmeralda Moberg.