Filmfestivalen i Cannes i Frankrike pågår för fullt och filmvärldens många absoluta megastjärnor är på plats. Så även regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) från Gotland.

– Jag har sett många men de stora skådisarna på röda mattan har jag bara skymtat, säger hon.

Hon har rest till Cannes dels som ordförande för Film Capital Stockholm, dels som representant för Gotland.

– Det är Film capital Stockholm som finansierar min resa.

LÄS MER: Tar över klubban efter kritiserad Stockholmsplitiker

I år visades den svenska dokumentären av Jane Magnusson, "Bergman – A Year in a Life".

Det var av den anledningen som Meit Fohlin valde att åka. Även direktören för regional utveckling, Stefan Persson, var i Cannes. Men han representerade inte regionen utan var där som ordförande i Gotlands filmfond, som medfinansierat Bergmanfilmen. Filmfonden får pengar av både Region Gotland och staten för att jobba för att få filmproduktioner till Gotland. Fonden drivs i sin tur av Film Capital Stockholm, före detta Filmregion Stockholm-Mälardalen.

Inför nästa år kommer Region Gotland troligtvis att satsa en och halv miljon kronor i Gotlands Filmfond, och så har det sett ut de senaste åren. Det är pengar som Meit Fohlin hopppas och tror kommer ge flerfaldigt tillbaka.

– Vi har så många fantastiska inspelningsmiljöer på Gotland.

I Cannes har Meit Fohlin lobbat för Gotland och hon menar att en fysisk närvaro under filmfestivalen är ett måste.

– Det är viktigt att synas på en internationell arena oavsett om det handlar om besöksnäring, kryssningskaj, matnäring eller filmindustri.

Under festivalen hölls också nationella möten och för Sveriges del diskuterades bland annat införandet av statliga produktionsrabatter till regioner som satsar på filmindustrin.

– Hade vi haft produktionsrabatter hade vi inte gått miste om "Game of Thrones". Nu fick Norge den inspelningen istället eftersom Norge med produktionsrabatter har en helt annan konkurrensfördel, säger hon.

LÄS MER: Därför kommer "Game of Thrones" inte till Gotland