Den 6 oktober är det dags för Visbydagen med Kultur i natten. Programpunkterna fylls på allt eftersom anmälningarna ramlar in.

– Det känns som om programpunkterna blir fler i år och kreativiteten har ökat. Jag märker att det blir fler och fler kulturevenemang, det har verkligen blivit Kultur i natten, säger Magnus Olsson, verksamhetsledare för Visby centrum.

Visbydagen med Kultur i natten äger främst rum på lördagen den 6 oktober, men det händer även en del på fredagen och söndagen.

Artikelbild

| En av Lars Bäckmans favoritgårdar är "Gotlandskungen" Carl Emil Ekmans gård.

Det blir traditionsenlig invigning på Stora torget klockan 11 på lördagen, då bland annat årets världsarvsprodukt presenteras. Magnus Olsson är hemlighetsfull och vill inte avslöja några detaljer om vare sig musikunderhållningen eller årets världsarvsprodukt.

– Det blir en annorlunda visning av världsarvprodukten i år, mer underhållande än vanligt, säger han.

I samband med invigningen delas även priser ut i Världsarvsdagen för barn och ungdomars årliga skrivtävling och världsarvskamp.

Programmet för dagen är omfattande och det bör finnas något för alla att underhålla sig med.

Artikelbild

| Lars Bäckman tycker att det är spännande med Visbys innergårdar där man ofta kan komma in från ett håll och komma ut på en kanske helt oväntad plats.

I Fornsalens museibutik arrangeras Visbyquiz med kluriga frågor och chans att vinna priser; i Skolportsparken tävlar Gotlands kaninhoppare; Pippi-tåget kör till förmån för Världens barn till musik från Astrid Lindgrens värld och utanför Yllets butik på S:t Hansgatan arrangeras väskloppis.

Som vanligt blir det också marknad på Stora torget och modevisning – Sveriges längsta catwalk – på Adelsgatan.

Artikelbild

| En av ett 15-tal gårdar som Lars Bäckman besöker under vandringen "Visby bakom mur och plank".

Det finns också mycket konst att inspireras av och många musikarrangemang under dagen och kvällen.

– Det är roligt att fler restauranger hänger på och ordnar livemusik den här kvällen, säger Magnus Olsson.

Det finns också flera stadsvandringar för den som är intresserad av historia och arkitektur. En av dessa, som även är ny på programmet, är "Visby bakom mur och plank" med Lars Bäckman.

– Man kommer att få se miljöer som jag kan lova att de flesta aldrig har sett, säger Lars Bäckman.

Han höll Visbyvandringar under Gotland Art Crime, då med mordtema, och insåg att många uppskattar besöken på de ofta stängda bakgårdarna i innerstaden. Under Visbydagen kommer han ge två gratis tvåtimmars-vandringar till ett 15-tal gårdar i Visby innerstad.

– Ibland kommer man in genom portar och ibland genom trapphus. Det är lite spännande att komma in från olika håll och se andra vyer. Man får andra perspektiv av stan när man kommer in på gårdarna. Det blir naturligtvis en del fakta, men framförallt blir det en upplevelse, säger Lars Bäckman.

Deltagarna får exempelvis besöka "Gotlandskungen" Carl Emil Ekmans gård, Kränkus gård och Biskopens gård. Även gården där Pippi Långstrump, Tommy och Annika tiggde pengar i filmen "Pippi på rymmen" finns med på vandringen.

– En del är lite halvkända, men en del har varit stängda för besökare och öppnas nu upp av fastighetsägare som med viss stolthet visar upp sina gårdar, säger Lars Bäckman.

Hela programmet hittar du här>>