– Jag har länge hoppats på en YH-utbildning inom filmområdet på Gotland, säger hon.

Meit Fohlin är ordförande i Film capital Stockholm, där Gotland liksom Stockholm stad, olika kommuner i Stockholms län och Åland är medlemmar. Organisationens syfte är att verka för filmindustrin på olika sätt genom att investera i film, marknadsföra regionen som inspelningsplats och främja kompetensutveckling i branschen.

–En ansökan om Yrkeshögskola är inskickad och beslut väntas 29 januari, säger Meit Fohlin

Artikelbild

Meit Fohlin (S) oppositionsråd, vill att regionen satsar mer på utbildning inom filmbranschen.

Den kommer att ligga i Stockholm.

– Jag hoppas att vi i Region Gotland kan arbeta för en yrkeshögskola inom film även här.

Om folkhögskolan i Fårösund står för den mer praktiska utbildningen ska yrkeshögskolan utbilda eleverna till ett specifikt yrke som produktionsledare, inspelningsledare och platschefer.

– Nästa koppling i skolningen inom film är högskolan och den närmaste akademiska utbildningen ges på Stockholms dramatiska högskola (STDH), säger Meit Fohlin.

Artikelbild

| Uppackning. David Skoog, medarbetare vid Film på Gotland som flyttat verksamheten från Broväg i Visby till Kustateljén i Fårösund.

Även om inte Gotland får en yrkeshögskoleutbildning placerad på Gotland finns det ändå vinster om den kommer igång i Stockholm.

– Vi kan hitta olika samverkansformer mellan yrkeshögskolan och folkhögskolan i Fårösund där Gotland blir en del i utbildningskedjan.

Artikelbild

| Rekvisita. Snart är allt gammalt sorterat, slängt eller sparat, och det som är kvar i Kustateljén är till för att användas.

Filmbranschen är viktig för Gotlands näringsliv.

– Vi får tillbaka mellan tre och tio kronor på varje satsad krona. Småföretag får jobb, catering, snickare och elektriker anlitas, ger hon som exempel.

Det görs fler och fler produktioner på Gotland.och i hela världen. Hon nämner inspelningarna av ”Den inre cirkeln”, ”Kommissarien och havet”, ”Dröm” och ”Bergman island” på Gotland under 2018.

– Sverige som land är attraktivt att spela in i. Vi är duktiga på att prata engelska och har kunnigt folk men det behövs fler.

När de olika produktionsbolagen kommer till inspelningsplatsen har de bara med sig en del av personalen som krävs och behöver anlita många på orten för att gå i land med allt arbete.

– Filmbolagen behöver kunnig arbetskraft och utbildningarna måste vara utformade så att vägen från utbildning till jobb med stort ansvar blir enkel.

Ett annat bekymmer är att Sverige är ett av få länder som inte erbjuder produktionsrabatt. Det gör att det är dyrt att spela in i Sverige jämfört med i andra länder.

– Vi väntar med spänning på att regeringen ska ta beslut om införande av produktionsrabatt. Det finns ingen politisk oenighet om det.

– När det väl blir beslutat, ska vi stå redo, säger Meit Fohlin.

Att Sverige inte har produktionsrabatt var en anledning till att Game of Thrones valde bort Gotland som inspelningsplats för två år sedan.