Rockskallen är ett av de mest välkända av de årligen återkommande musikhändelserna på ön. Sedan 2004 har priset Rockskallen delats ut till den eller de som gjort den största insatsen för den gotländska pop- och rockscenen under det gångna året. Genom åren har evenemanget huserat på Effes, Borgen, Hamnplan och Wisby Strand.

I fjol utökades prisutdelningen rejält i och med att ytterligare fyra priskategorier tillkom och skapade underlag för temat Rockskallen Music Awards. Och den satsningen återkommer i år när evenemanget flyttar till Wisby Hof.

Där kommer tre artister/band att stå på tribunen: Ida Andersson Band, visproggiga Väckelsen och låtskrivaren Clara Klingenström.

Artikelbild

| Leading Light inledde förra årets gala.

– Vi bantar ner evenemanget rätt så kraftigt jämfört med i fjol och satsar på att skapa klubbkänsla. Det är lite back to basics, vi har varit i lokaler här när det fortfarande var Effes, konstaterar Ulrica Fransson, redaktionell utvecklingschef vid Gotlands Media.

– Det har blivit svårare och svårare att få in sponsorer. Men vi vill hålla fast vid evenemanget och i år samarbetar vid med Kulturföreningen Roxy och Gotlandsmusiken. Rockskallens historia har varit upp och ner men har aldrig upphört och nu blir fokus på att dela ut priserna. Därför behåller vi också samtliga kategorier eftersom vi vill omfatta hela musiklivet på Gotland.

Och precis som förra året tar man gotlänningarna till hjälp för att plocka fram det bästa som skett på den gotländska musikscenen under 2018. Vem som helst kan föreslå kandidater på www.rockskallen.se senast den 23 februari.

Det görs i de fem kategorierna: Årets Rockskalle, Årets uppstickare, Årets doldis, Årets wow samt Årets liveakt. De som sedan blir nominerade (tre fill fem namn i respektive kategori) kommer att presenteras i Gotlands Allehanda under vecka 9.

Vinnarna utses av en jury bestående av Timas Eliasson (Rockskalleveteran), Emma Gustafsson (Roxy), Christopher Johnsson och Johanna Dahlbom (Joda), Ulrica Fransson och Fredrik Magnusson (Gotlands Media) samt en representant för förra årets Rockskallevinnare King Kong.

Rockskallen 2019 äger rum i Tornet på Wisby Hof den 16 mars med start klockan 20.00.